Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Kooktips 6 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Witte asperges kopen: tips & tricks (waar moet je op letten?)

We kunnen ons geluk niet op: de witte asperges zijn er weer! Maar hoe zorg je dat je met het witte goud ook echt goud in huis haalt? Ofwel: waar moet je op letten als je witte asperges gaat kopen? Culy geeft tips.

Het Nederlandse aspergeseizoen is van begin april tot en met 24 juni. Dé tijd om in te slaan dus!

Witte en groene asperges worden op dezelfde manier geteeld, maar witte asperges blijven onder de grond. Groene asperges komen juist boven de grond. Paarse asperges hebben hun kopje iets boven de aarde uitgestoken en dus een klein beetje licht opgevangen. Ze zijn allemaal lekker, maar: waar moet je op letten als je de lekkerste asperges wil kopen?

Asperges kopen: een paar tips

Check het snijvlak

Ga voor sappige asperges: die zijn het meest vers. Het snijvlak aan de onderzijde van de stengel mag dan ook niet ingedroogd zijn. Er zit een korstje op van het afsnijden (steken), dat nog wit of groen moet zijn.

Voelt de onderzijde – samen met de steel – houtig aan, dan zijn de asperges waarschijnlijk niet zo vers meer. Een handige tip is even met je nagel op het vlak te drukken: als er wat vocht uitkomt, zit je goed.

Check op kleur en glans

Ga voor de meest glanzende stengels. Controleer of de schil geen bruine plekjes heeft en dat ook de kopjes mooi wit zijn (paars of bruin op witte asperges = vaak bitter).

Piepen = kopen

Er is ook een handige truc om te checken of je asperges mooi vers zijn: wrijf twee asperges zachtjes tegen elkaar. Als je een piepend geluid hoort, zijn de asperges lekker vers.

Welke zijn lekkerder: dunne of dikke asperges?

Asperges zijn net mensen: je vindt ze in allerlei vormen en maten. Koop ze het liefst allemaal van dezelfde dikte, dan hebben ze ook dezelfde gaartijd. Dikke asperges moeten ook iets langer garen dan dunne.

Sommige mensen menen dat dikke asperges lekkerder zouden zijn dan dunne. Toch beweren kenners dat dit geen invloed heeft op de kwaliteit of smaak. Wel kunnen erg dunne asperges wat sneller breken, bijvoorbeeld tijdens het schillen.

Wat betekenen de A’tjes?

Op de verpakking van asperges staat vaak A, AA of AAA. Dit zegt niets over de kwaliteit, maar over de dikte. A is één vinger dik, AA is twee vingers dik en AAA is drie vingers dik, de dikste asperge dus.

Koop vooral de asperges naar jouw voorkeur. Ga je de asperges bijvoorbeeld in een salade gebruiken, dan kan het zijn dat je voor de dunnere kiest. Wil je ze gekookt opdienen met saus en een gepocheerd eitje, dan wil je misschien de dikste die je kunt vinden.

Asperges bewaren

Asperges drogen snel uit. Je kunt ze bij thuiskomst dan ook het beste in een vochtige theedoek wikkelen en in de koelkast bewaren tot gebruik. Dagvers zijn ze het lekkerst.

> Meer over het bereiden van witte asperges (en groene asperges!)? Check: de lekkerste asperges maak je zo

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.