Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Culinair nieuws 5 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Wow: er is een nieuwe pastasoort uitgevonden (en hij is pico bello)

Farfalle, fusilli, orechiette, penne, linguini, spaghetti: de lijst van pastasoorten lijkt een vast gegeven. Toch is er nu een nieuwe pastasoort uitgevonden, met de naam cascatelli. Het is een boogje, met aan beide kanten een soort waaiertje. Daarmee zou het volgens de bedenker de ultieme pastasoort zijn om saus vast te houden.

Een betere pastasoort

Grijp maar even naar je hartstreek: het was geen Italiaan die deze pastasoort heeft uitgevonden, maar een Amerikaan. Dan Pashman is de host van The Sporkful: een culinaire podcast waarin hij de vijfdelige serie ‘Mission ImPASTAble’ startte. Daarin onderzocht hij de mogelijkheid om een nieuwe pastasoort uit te vinden.

Waarom? Omdat hij de ideale pastavorm nog niet had gevonden, aldus Pashman. “Ik heb altijd een sterke mening gehad over voedsel”, vertelt hij aan website Cool Hunting. “Fusilli is hard vanbinnen en papperig aan de buitenkant. Spaghetti is ook niet zo geweldig: het is rond, dus het heeft maar een klein oppervlak in verhouding tot het volume, dus het heeft weinig grip. We kunnen beter dan dat.”

De belangrijkste pastasoorten en hun namen (en waar ze het lekkerst voor zijn!)

Watervallen

Het kostte de Amerikaan drie jaar van zijn leven, maar dan heb je ook wat: een nieuwe pastasoort is geboren. Hij werkte daarvoor samen met pastamerk Sfoglini, die de nieuwe soort ook verkoopt. De naam cascatelli betekent watervallen in het Italiaans (officieel wordt dat geschreven als cascatelle, maar Pashman vond de i net wat lekkerder bekken), een verwijzing naar de vorm.

De nieuwe pasta zou aan drie belangrijke maatstaven voldoen: de vorm houdt de saus perfect vast, het is makkelijk om de pasta op je vork te prikken (en hij valt er ook niet zo snel af) en hij heeft een lekkere bite. Want volgens onze pastaprofessor moet het lekker aanvoelen om je tanden erin te zetten.

Is dit de ideale pasta?

Of de cascatelli ook echt de ideale pastasoort is, onderzocht culinair journalist Kenji López-Alt in bovenstaande video. In ieder geval kreeg Pashman de zegen van een echte Italiaanse nonna: Maria Gialanella van Enoteca Maria in New York, het beroemde pastarestaurant dat wordt gerund door Italiaanse oma’s. “Ze zijn goed”, aldus de nonna.

Mocht je de pasta trouwens willen aanschaffen, dan moet je dus bij het Amerikaanse bedrijf Sfoglini zijn.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.