Redactie
Redactie Inspiratie 11 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

De lekkerste Zwitserse gerechten

Bij Zwitsers eten zullen de meeste mensen vooral denken aan kaasfondue of raclette na een dagje op de piste. Of misschien aan de goddelijke chocolade waar het land zo bekend om staat.

Allemaal erg lekker, maar wist je dat Zwitserland veel meer te bieden heeft? We vertellen je alles over de lekkerste Zwitserse gerechten.

De invloeden in Zwitserse gerechten

In de Zwitserse keuken zie je veel invloeden terug van buurlanden Frankrijk, Oostenrijk en Italië. Zwitserland kent strenge winters, om deze door te komen is het meeste eten vrij zwaar.

Er wordt veel gebruik gemaakt van kaas en aardappels, perfect eten dus voor als je door het weer de hele avond binnen wil blijven.

worming cheese fondue with pretzel at winter evening

Rösti

Wie houdt er niet van een gerecht van knapperig gebakken aardappels? De Zwitsers begrijpen dit maar al te goed en rösti is dan ook het ultieme Zwitserse bijgerecht als het het ons vraagt.

Hierbij worden aardappels in flinterdunne reepjes geraspt en in een platte ronde vorm gebakken. Zelf maken? Probeer dan dit simpele recept.

Tartiflette

Tartiflette is eigenlijk het Zwitserse, nog meer vullende broertje van de Franse aardappelgratin. In de Zwitserse versie wordt ook nog eens reblochon (kaas) en spek toegevoegd… Check dit recept maar eens, en doe je broeksknoop maar alvast los.

Tip: in dit artikel van BBC Food worden alle tips & tricks voor de perfecte tartiflette gegeven.

Berner platte

Voor wie all out Zwitserse lekkernijen wil nuttigen is een Berner platte dé uitkomst. Zuurkool en aardappels, met alles er op en er aan. Ham, spek, varkensschenkel, beenmerg en worst, je kan het zo gek niet bedenken.

In dit klassieke gerecht gaat wel wat tijd zitten, maar het is perfect om te maken als er veel mensen komen eten. Als je geen zin hebt om uren in de keuken te staan kan je gelukkig ook van deze zuurkoolschotel genieten bij Brasserie Flo.

Älplermagronen

Wie het ultieme comfort food onder de Zwitserse gerechten wil, grijpt naar älplermagronen. Een soort Zwitserse mac and cheese waar naast pasta ook nog eens aardappels door heen zitten, met gebakken uien als topping.

Daar hoeven we natuurlijk niet verder over uit te weiden, dat moet zo snel mogelijk de oven in. We hebben hier een lekker recept voor je.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.