Redactie
Redactie Inspiratie 11 sep 2016
Leestijd: 4 minuten

Gerechten met een herinnering: Desmond van Our Hangry Kitchen

In deze rubriek, Gerechten met een herinnering, vertelt iedere keer een andere foodie over een gerecht uit zijn of haar jeugd waar mooie gedachten aan kleven. Vandaag vertelt Desmond van Our Hangry Kitchen over zijn culinaire herinneringen.

Moeilijke eter

Het klinkt misschien gek, maar mijn jeugd is voor mijn moeder een lastige weg geweest als het om eten gaat. Hoewel ik vrijwel alles nu eet, behalve macaroni en bananen, waren er maar een paar dingen die ik als kind lekker vond die ik nog steeds met veel plezier eet.

Een paar gerechten waar je mij nog steeds voor wakker kan maken zijn rode bietjes, marsepein en frikandellen speciaal. Waar je volgens mij een heel raar gerecht van zou kunnen maken als je dit samenvoegt, bedenk ik me nu ik het zo opschrijf.

Als jong kind at ik graag veel zoete dingen. Marsepein is daardoor iets wat ik met veel liefde graag maak (en natuurlijk eet). Mijn broertje en ik waren altijd superblij als we weer de taart konden ophalen bij de plaatselijke bakker voor onze verjaardag.

We hadden altijd een walvistaart met extra marsepein om los te eten en hoopte stiekem dat er niet veel visite kwam, zodat we alles zelf konden opeten. Hierdoor maak ik ook het liefst zelf marsepein of haal ik goede kwaliteit bij de bakker, maar soms koop ik gewoon een blok bij de supermarkt om tussen de middag op te eten op het werk als ik er zin in heb.


Liefde voor frikandellen

Naast de marsepein at ik ook graag rode bietjes zoals je op de foto kan zien, maar mijn absolute favoriet is toch echt frikandellen speciaal. Het is op een gegeven moment zo erg geworden bij mij dat ik dit ook alleen maar wilde eten.

Mijn moeder dacht toen hiervoor een goede oplossing te hebben door mij een week lang alleen maar frikandellen te geven voor elke maaltijd van de dag. Je zou verwachten dat ik hierdoor wel genezen zou zijn, maar spijtig genoeg voor mijn moeder heeft het niet gewerkt en eet ik het nog steeds met net zoveel plezier als vroeger.

Het is niet het meest spannende gerecht of een geheim recept van mijn moeder/oma, maar wel iets wat voor mij een speciale betekenis heeft en zal blijven houden.

Leren koken met mijn broertje

Gelukkig ontwikkelde ik hierna wel mijn smaak en begon ik ook veel te experimenteren met koken. Toen ik een jaar of 11 was gingen mijn ouders scheiden en probeerden mijn broertje en ik samen zoveel mogelijk mee te helpen in het huishouden doordat mijn moeder toen extra moest gaan werken.

Een lastige periode, maar wel een hele waardevolle wat tussen ons drietjes een zeer sterke band gesmeed heeft. Mijn broertje en ik begonnen toen zelf boodschappen te halen bij de supermarkt en met van die kant-en-klaar pakketten te experimenteren.

Nadat we dit een beetje onder de knie hadden begonnen we zelf van scratch te koken en hadden we soms ook hilarische experimenten. Eentje die ik mij nog goed kan herinneren was een hele pittige pasta met garnalen.

Mijn moeder is gek op pittig eten, door een smaakstoornis waardoor ze bijna niks kan proeven of ruiken, behalve als iets heel spicy is. Ons idee was dus om garnalen in sambal lang te marineren dan wokken met spaghetti en piri piri saus. Pittig was het zeker en zaten we met zijn drieën jankend aan tafel te eten en te lachen.

Moeders erwtensoep

Mijn moeder kan goed koken en heeft een paar gerechten waarvoor je de hele buurt bij elkaar kan trommelen en mee kan laten eten. Eigenlijk ben ik deze recepten van haar op latere leeftijd pas gaan waarderen door mijn ‘frikandellen’ fase.

Mijn favorieten zijn haar zelfgemaakte huzarensalade en erwtensoep. Ik kan nog goed herinneren hoe het huis rook als ze bouillon trok in de snelkookpan voor de erwtensoep met varkenspoten, wat ik er nooit zo smakelijk uit vond zien.

Maar het resultaat was een zeer smaakvolle erwtensoep waar je je lepel rechtop in kan zetten met heel veel rookworst.

Nu ik zo in Rotterdam woon krijg ik vaak ingevroren bakken soep mee en eet ik die weleens zomers op, omdat ik er dan zoveel zin in heb. Jammer genoeg ben ik al door mijn voorraad heen, maar heb nu alweer zin in de winter dat ik weer een paar bakken erwtensoep mee naar huis krijg!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.