Redactie
Redactie Inspiratie 15 mei 2016
Leestijd: 2 minuten

Dol op kaas? Probeer eens Zwitserse raclette!

Voor Culy’s Liselotte is raclette foodporn in de puurste vorm, maar wat is het eigenlijk precies en waar je eet het het best?

Naast kaasfondue staat Zwitserland op culinair vlak bekend om het raclette. Een klassiek gerecht waarbij een kaaswiel wordt gehalveerd en verwarmd zodat de kaas smelt, en je het vervolgens eraf kan schrapen.

De kaas die wordt gebruikt (die overigens ook Raclette wordt genoemd) is semi-hard, zodat het wel mooi kan smelten maar het wiel zijn vorm kan behouden tijdens het verwarmen.

Door het regelmatig wassen met pekel tijdens het rijpen krijgt de Raclette een heerlijk aromatische en ietwat pittige smaak.

Erbij eet je traditioneel zoetzure cornichons en ingelegde uitjes (die het vette van de kaas minder heftig maken), gebakken aardappeltjes en soms ook gedroogde vleeswaren en groenten. Inderdaad, een heftige hap, maar voor de echte kaaslovers onder ons het summum.

Naast de kaas van een groot stuk zie je ook steeds vaker dat een speciaal raclettetoestel wordt gebruikt, waar in kleine pannetjes plakjes raclette-kaas worden gesmolten.

Hier eet je de beste raclette

Naast dat je in Zwitserland waarschijnlijk de allerbeste raclette kunt eten, zijn er over de rest van de wereld gelukkig ook zat plekken waar je terecht kunt voor je kaas cravings. Zo kun je in Nederland onder andere terecht bij Bistrot des Alpes in Amsterdam en In ‘t Goede Uur in Haarlem.

Voorheen kon je ook terecht bij de stand van Caulils in de Foodhallen, maar zij zijn helaas vertrokken. Wel kun je bij de gelijknamige winkel terecht voor de beste raclette-kaas om thuis aan de slag te gaan.

Ook in Amerika zijn ze gek op de gesmolten kaas, en in New York is er zelfs een heel restaurant aan gewijd. Zo ging afgelopen week onderstaande video van Raclette NYC viral. Wij snappen wel waarom!

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.