Redactie
Redactie Inspiratie 3 dec 2013
Leestijd: 2 minuten

Zo kies je de beste keukenthermometer

Thermometers, ze worden op verschillende manieren in de keuken gebruikt en zijn eigenlijk onmisbaar in ieders kookdomein. Toch blijft er veel onduidelijkheid, want welke keukenthermometer gebruik je waarvoor, wanneer en wat is een ‘gezond’ bedrag om er aan uit te geven? 

Over het algemeen worden er drie soorten thermometers gebruikt: een kernthermometer, een suikerthermometer en die voor de koelkast. Alledrie hebben ze een verschillende werking en vooral ook ander doel.

Wat betreft de prijs scheelt het niet veel: voor maximaal €25,- vind je ze tegenwoordig bij de meeste kookwinkels of warenhuizen.

Kernthermometer

Deze soort gebruik je vooral voor het maken van grotere stukken vlees zoals bijvoorbeeld een hele kip, kalkoen, beef wellington of rollade. Je meet hiermee precies de temperatuur van de kern zodat je de garing nauwkeurig in de gaten kunt houden.

Hoe preciezer hoe beter zou je kunnen stellen, en daarbij geldt dat zowel een digitale als analoge thermometer volstaat. Hierbij zijn de analoge varianten aanzienlijk goedkoper (rond de tien euro is gangbaar), maar kun je een wekkertje instellen bij de meeste digitale thermometers zodat je precies weet wanneer hij de gewenste temperatuur heeft bereikt.

Deze zijn weliswaar een stukje duurder (meestal vanaf €20,-), maar daar krijg je wel een stuk meer gemak voor terug.

Tevens kan je deze soort gebruiken voor het controleren van de temperatuur van je oven.

Suikerthermometer

Ook voor het betere patisseriewerk is een thermometer zeker niet overbodig. Denk hierbij aan de suikerthermometer die veel wordt gebruikt voor het maken van een siroop, (salted) caramel of het temperen van chocolade.

Hierbij is het van groot belang dat de temperatuur zeer precies wordt aangegeven omdat een graadje meer of minder het uiteindelijke resultaat kan beïnvloeden.


Bron: Flickr
Koelkastthermometer

Een tijdje geleden schreven we er al over: hoe essentieel een koelkastthermometer is. Want ja lieve lezers, dat is echt zo! Dit heeft zo’n beetje dezelfde reden als het controleren van de temperatuur in je oven, want geen koelkast is perfect. Kijk hier om te zien hoe je ze precies het beste gebruikt.

Wat betreft de prijs is dit zeker weten de goedkoopste van het stel: €4,99 voor deze ouderwets ogende, maar prima functionerende analoge thermometer. Meer heb je niet nodig!

Overigens kun je de meeste koelkastthermometers ook gebruiken voor je vriezer.


Bron: Emma Christensen

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.