Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 24 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Zelf onvergetelijke Griekse souvlaki maken: hier moet je op letten

Er zijn weinig gerechten die zo acuut een vakantiegevoel oproepen als Griekse souvlaki. Heb je zin om de vakantie in huis – of nou ja, in je achtertuin of op je balkon – te halen, dan kan dat eenvoudiger dan je denkt, met souvlaki. Dit zijn de dingen waar je op moet letten om zelf die onovertroffen Griekse souvlaki te maken.

Zeker weten dat het bezoek hier voortaan voor in de rij staat.

Wat is souvlaki eigenlijk?

Vlees bereiden, dat kunnen de Grieken als geen ander. Niet heel gek dus dat souvlaki een van de populairste gerechten onder het Griekste streetfood is. Wat je kunt verwachten wanneer je souvlaki bestelt: blokjes vlees – vaak varken, soms ook kip, lam of rund – gemarineerd in kruiden, aan een spies geregen en knapperig gebakken op de barbecue.

Je eet souvlaki direct van de spies of in sommige gevallen op een luchtig gebakken pita met wat verse tomaat, dungesneden ui, citroen, soms wat frieten en een saus als tzatziki. Zoals die ene pita gyros dus ja.

zelf griekse souvlaki maken
Bron: Unsplash

Zelf onvergetelijke Griekse souvlaki maken

Basis van souvlaki

Ga je zelf aan de slag, denk dan goed na over het vlees: de basis van een goede souvlaki. Zorg dat er genoeg vet in het vlees zit om elke vorm van taaiheid en droogte te voorkomen. Ga bijvoorbeeld voor kippendijen in plaats van kipfilet en kies in het geval van varken voor de nek of de lende.

Snijd de stukken vlees of gevogelte even groot om te zorgen dat de boel gelijkmatig gaart. Rijg de blokjes tegen elkaar aan maar geef het genoeg ruimte: prop niet te veel stukken op 1 spies.

Marinade

Onderschat de kracht van een goede daarnaast marinade niet: naast smaakmakers als veel knoflook, oregano, paprikapoeder en rozemarijn is het essentieel om het vlees zachter te maken door het gebruik van zuur, in de vorm van citroen of azijn.

Marineer het vlees het liefst minimaal een nachtje in de koelkast om de smaken goed in te laten trekken en de structuur van het vlees te verzachten.

Pita

Nu kun je de souvlaki natuurlijk recht van de spies eten nadat ‘ie gegrild is, maar je kunt er ook heel goed je pita mee te vullen. Ook hierbij geldt: hoe beter de kwaliteit van pita en toppings, hoe onvergetelijker je souvlaki.

Snijd je rode uien mooi dun, maak zelf die tzatziki en ook lekker: grill wat paprika en ui tussen de stukjes vlees, die geven je pita ook weer een extra kruidige kick.

Meer over de Griekse keuken:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.