Melvin Sturm
Melvin Sturm Inspiratie vandaag
Leestijd: 2 minuten

Yotam Ottolenghi opent in 2026 eerste restaurant in Nederland: ‘Terugkeren naar Amsterdam voelt als een walk down memory lane’

De Amsterdamse foodscene krijgt er begin 2026 een grote naam bij. Yotam Ottolenghi opent zijn eerste restaurant in Nederland, in het toekomstige Mandarin Oriental Conservatorium, Amsterdam. Dat is het iconische pand in het Museumkwartier dat nu nog bekendstaat als Conservatorium Hotel. In januari 2026 krijgt het hotel officieel de nieuwe naam en Ottolenghi Amsterdam wordt één van de blikvangers van die transformatie.

Voor Ottolenghi voelt de opening ook persoonlijk. Hij woonde midden jaren 90 in Amsterdam, waar hij een master volgde in filosofie en vergelijkende literatuurwetenschap.

Ottolenghi gaat van Amsterdam naar Londen en terug

Later vertrok de beroemde chef naar Londen, studeerde aan Le Cordon Bleu en bouwde stap voor stap zijn culinaire imperium op. Over zijn terugkeer zegt hij: “Terugkeren naar Amsterdam voelt voor mij een beetje als een walk down memory lane. Ik kan niet wachten.”

Deze eenvoudige truc van Ottolenghi tilt je gerechten naar een hoger niveau

Wat begon als een kleine deli in Notting Hill in 2002, groeide uit tot een internationaal merk met meerdere delis, restaurants en invloedrijke kookboeken.

Plenty, Simple en Comfort zijn inmiddels vaste gasten op Nederlandse keukentafels. Naar schatting heeft één op de acht huishoudens in Nederland een Ottolenghi-boek in huis.

Groentes in de hoofdrol

Het nieuwe restaurant van Ottolenghi in Amsterdam wordt zijn twaalfde locatie en achtste restaurant wereldwijd. De keuken sluit aan bij zijn bekende stijl. Groenten spelen de hoofdrol, gerechten zijn kleurrijk, kruidig en bedoeld om te delen.

Dit zijn de 7 restaurants van Ottolenghi (plus de verschillen)

De menukaart wordt geïnspireerd door zijn Londense restaurant ROVI, waar seizoensgroenten, granen, peulvruchten, gefermenteerde bereidingen en ingelegde garnituren centraal staan. Ottolenghi Amsterdam zal open zijn voor ontbijt, lunch en diner en richt zich op zowel hotelgasten als locals.

Ottolenghi in Amsterdam

Het restaurant komt in het glazen atrium van het hotel. Het interieur wordt warm en uitnodigend, met veel hout en rijke rood en goudtinten. De sfeer moet voelen als een levendig Amsterdams eetcafé, maar dan met de verfijning die je bij een internationaal luxehotel verwacht.

Details over de exacte openingsdatum, de head chef, het menu en reserveringen worden in de eerste maanden van 2026 bekendgemaakt.

Eén ding staat vast: Amsterdam krijgt er een nieuwe culinaire bestemming bij waar groentegerechten de hoofdrol hebben.

Conservatorium Hotel
Conservatorium Hotel

Onze populairste artikelen van deze week:

  1. Buikspek uit de airfryer: zo krijg je de ultieme knetterknapperige korst
  2. Culy Basics: zo maak je een klassieke rode wijnsaus
  3. Chefs zweren bij mosterdkaviaar: in 45 minuten maak je zelf ‘kaviaar’ dat al je gerechten luxe maakt
  4. Ode aan Jonnie Boer: Zwolsche Stoof
  5. Bloemkoolschotel met gehakt is nooit meer saai met deze kruiden

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Kerst komt eraan! Kook mee met Culy 🎄

Van verfijnde voorgerechten tot magische desserts, ontvang dagelijks ons recept van de dag.