Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 25 okt 2019
Leestijd: 2 minuten

Alles over Pimm’s: een op en top Brits drankje uit 1823 (!)

Wie weleens tijd heeft doorgebracht op een Engelse luchthaven, weet dat je er struikelt over de flessen Pimm’s. Deze likeur – die op en top Brits is – stamt al uit 1823. En het is niet alleen een geliefd digestief, maar ook een ingrediënt. Met Pimm’s kun je namelijk onwijs lekkere dingen maken.

Wat is Pimm’s?

Afgaand op de kleur zou je het niet zeggen (het drankje heeft namelijk een roodbruine tint), maar Pimm’s is gebaseerd op gin. Toch noemen we het een likeur.

Het goedje bevat specerijen en citrusvruchten, en is vooral een geliefd zomerdrankje. De Engelsen lengen het graag aan met lemonade of ginger ale en serveren het in grote kannen met een berg vers fruit en verse munt erin. Nog feestelijker wordt het met de Pimm’s Royal Cup: een mix van Pimm’s en champagne of mousserende witte wijn.

Pimm's
Bron: Flickr

Oesterbar

Die – ietwat gekke – naam dankt deze likeur aan de Brit James Pimm. Deze boerenzoon bezat anno 1823 een oesterbar in het centrum van Londen, waar hij zijn gasten een digestief wilde voorschotelen. Je weet wel: zo’n drankje dat helpt bij de spijsvertering. Hij maakte een drankje op basis van gin met een geheime mix van kruiden en likeuren: Pimm’s was geboren.

Pimm’s wordt ook wel vaak voluit Pimm’s NO. 1 genoemd. Dat is een verwijzing naar het glas waarin James Pimm zijn brouwsel serveerde. Dat was een kleine metalen mok met handvat, een beetje vergelijkbaar met een kleine bierpul. Zo’n mok werd in die tijd ook wel een No. 1 cup genoemd: zo kwam ook de Britse likeur aan zijn naam.

Naast Pimm’s NO. 1, waarvoor het originele recept dus al door James was bedacht in 1823, kwamen er in de jaren daarna nog andere varianten op het drankje op de markt. Zo was Pimm’s NO. 2 bijvoorbeeld gebaseerd op een Schotse whisky (nu niet meer te koop). De hekkensluiter van de reeks was Pimm’s NO. 6: een likeur met wodka als basis. Die wordt nog in kleine hoeveelheden verkocht.

aardbeien cobbler met Pimm's
Bron: Jamie Oliver

Recepten met Pimm’s

Naast dat je er een goede cocktail mee kunt maken, is Pimm’s ook nog eens heel lekker in baksels. Jamie Oliver maakte er bijvoorbeeld een verrukkelijke aardbeien cobbler mee. Ook in zijn zelfgemaakte aardbeienijs gaat een scheutje.

Had je al door dat de likeur heel goed samengaat met aardbeien? Zo kunnen we dus nog wel even doorgaan: voeg wat toe aan je zelfgemaakte aardbeienjam, breng er een frisse aardbeientiramisu mee op smaak of een te gekke cheesecake.

Moet je nog te lang wachten tot de verse zomerkoninkjes weer in de winkel liggen en wil je een klassieke Pimm’s cocktail maken? Yvette van Boven deelt een lekker recept in onderstaande video. Perfect voor iedereen die naar het zomergevoel verlangt, welk seizoen het ook is…

Meer lekkere drankjes:

PIMMS cocktail recept uit Koken met van Boven

Hoe maak je PIMMS cocktail? In deze kookvideo maakt Yvette van boven het gerecht PIMMS cocktail met inmaken en wecken. De ingredienten van het recept vind je op http://www.vpro.nl/kokenmetvanboven. In Koken met Van Boven trekt Yvette er iedere aflevering op uit om haar ingrediënten op te halen bij de boer, imker of tuinder en komt ze terug in haar keuken met ambachtelijke en biologische lekkernijen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.