Piccalilly: de Britse klassieker met Indiase smaken

Culy 21 sep 2016 Inspiratie

Piccalilly ken je misschien als die pot uit de supermarkt die je oma altijd in de koelkast had staan. De laatste tijd zie je de homemade variant steeds vaker op restaurantborden verschijnen. We vertellen je graag alles over deze friszure saus.

Wat is het?

Dit condiment is het perfecte voorbeeld van een samensmelting van de Engelse en Indiase keuken. In Engeland wonen veel mensen met Indiase roots, en daardoor vind je in deze Britse klassieker veel Indiase smaken terug. Heerlijk!

Stock piccalilli

Voor deze saus worden gepekelde groenten ingemaakt in azijn, met suiker, chilipeper, sjalot en specerijen als komijn, kurkuma, mosterdzaad, oregano en nootmuskaat.

Vaak worden komkommers of bloemkool als groenten gebruikt, maar in principe gaat het meer om de kruidencombinatie en kan dit frisse bijgerecht gemaakt worden met de meeste groenten.

Stock terrine piccalilly

Waar eet je het bij?

Klassiek wordt piccalilly in fijngesneden of gepureerde vorm vooral gebruikt om een sandwich met kaas, ham of worst mee op te fleuren. Als de groenten in hapklare stukken worden gelaten kan het eigenlijk overal bij worden gegeten waar je ook normale pickles bij eet.

Door de zure smaak is het een perfecte tegenhanger bij vettig eten. Op een uitgebreide borrelplank zou je dus cornichons door zelfgemaakte piccalilly kunnen vervangen. Of eet het naast een mooi stuk (zelfgemaakte) pate of terrine.

A photo posted by Devika van der Gaag (@devikavdgaag) on

Als je nog een stapje verder wil gaan dan een goede borrelplank is piccalilly ook heerlijk bij een stuk kalfs- of varkensrollade. Of combineer het met snoekbaars, buikspek, kapucijners zoals bij restaurant Apostrof in Amsterdam.

Zin in piccalilly?

Zelf maken is een leuk project voor in het weekend, of om al je groenten op te maken die bijna over datum zijn. Wij gebruiken dit recept van Jamie Oliver.

Iets minder tijd? Dan kan je voor de lekkerste piccalilly terecht bij Adriaan de Smaakmaker in Maastricht, in Amsterdam bij de Leeuw zuurwinkel en Meeuwig & Zn.. Ook bij de Librije winkel kan je zowel in het echt als online heerlijke potjes kopen.

#sneakpeaks #piccalilli #peacockpassero #excited #niagarafood

A photo posted by Wellington Court Restaurant (@wellingtoncourt) on

Reageer op artikel:
Piccalilly: de Britse klassieker met Indiase smaken
Sluiten