Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 26 sep 2021
Leestijd: 3 minuten

Zo maak je van je bakkie yoghurt een topontbijt waar je lekker lang vol van zit

Veel mensen bestempelen het als hun standaardontbijt: een simpel bakkie yoghurt. Maar hoe zorg je ervoor dat dit ontbijtje ook tot de middag vult en dat je er ook werkelijk van gaat genieten? We geven onze beste tips prijs.

Kies de juiste yoghurt

Dat er tussen soorten yoghurt behoorlijk veel verschil zit, wist je waarschijnlijk wel. En hoewel iedereen gewoon lekker zijn favoriet moet uitkiezen, pleiten wij toch voor een exemplaar met een iets hoger vetpercentage.

Hiermee blijf je veel langer verzadigd, waardoor je vermijdt dat je nog voor de lunch zult grijpen naar snelle suikers. Een volle Griekse yoghurt is altijd lekker, maar ook de kokosyoghurt van Abbot Kinney’s of de Mild & creamy-lijn van Alpro zijn bijvoorbeeld geweldig. En wist je dat je ook heel makkelijk zelf cashewyoghurt kunt maken? Ja, echt!

cashewyoghurt recept
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Maak je yoghurt spannend

Zodra je een goede basis gekozen hebt, kan de fun pas écht beginnen. Een bakkie yoghurt maak je immers zo spannend als je zelf wil!

Voeg crunch toe

Toegegeven: eigenlijk wordt yoghurt pas écht lekker in het gezelschap van een portie zelfgemaakte, crunchy granen. Granola is daarvoor wat ons betreft de beste optie. Onze favoriete opties zijn deze granola met tahin en kardemom, of deze granola met speculaas en witte chocolade.

Het geheim voor de allerlekkerste en meest krokante granola

Heb je geen zelfgemaakte granola in huis? Je kunt ook een aantal voorraadkast-ingrediënten inzetten voor de nodige crunch. Denk aan amandelstiften, kokossnippers, pecannoten, pompoenpitten of pistachenootjes.

Granola met tahin en kardemom
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Voeg kleur toe

Kleur toevoegen aan je bakkie yoghurt zorgt niet alleen voor Instagramwaardige looks, je voegt ook heel wat gezonde stofjes en smaakvariatie toe. Fruit is daarvoor natuurlijk de meest voor de hand liggende optie.

Ons beste advies daarin is: varieer zoveel mogelijk en beperk je niet tot een paar stukjes banaan of appel. Denk ook aan vijgen, granaatappelpitjes, peer, mango, ananas, meloen of besjes. Hoe meer verschillende kleuren je toevoegt aan je bowl, hoe beter. Uiteraard is het hier verstandig om rekening te houden met het seizoen, al is diepvriesfruit een goede oplossing om ook ‘s winters te genieten van zomerfruit.

Voeg iets zoets toe

Of je nou kiest voor een kneepje honing, ahornsiroop, agavesiroop of iets anders: een béétje zoet toevoegen aan je yoghurtbowl is altijd een goed idee.

Ook lekker: schep een lepeltje van je favoriete jam in je bakje en roer dat door de yoghurt. En heb je nog wat compote over? Die doet ‘t ook heel goed bij de yoghurt! En mag het wat extra zijn? Een beetje chocolate chips of een beetje verkruimelde koekjes vindt natuurlijk niemand vies.

Voeg notenpasta toe

O, wat worden we blij van een lepeltje amandelboter bij onze yoghurt. Of pistachepasta. Of je favoriete pindakaas, bijvoorbeeld de ‘Koffie Zeezout’ van De Pindakaaswinkel. Zo’n notenpasta zorgt voor een romig element en past goed bij crunchy granola en fris fruit.

Denk ook aan specerijen

Heb je eenmaal een kleurrijke yoghurtbowl opgebouwd met veel smaken, kleuren en texturen? Werp nog één laatste blik in je keukenkastje en kijk of je nog specerijen kunt toevoegen.

Gemalen kaneel is bijvoorbeeld altijd lekker, maar denk ook eens aan kardemom- of gemberpoeder. En zit er ahornsiroop op je bowl? Voeg een héél klein beetje zeezout toe, dat biedt een lekker tegenwicht.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.