Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 24 mrt 2021
Leestijd: 6 minuten

De Pindakaaswinkel maakt de meest culinaire pindakaas van Nederland

De Pindabazen van De Pindakaaswinkel openden in 2016 de allereerste pindakaaswinkel van Nederland. Sindsdien veroveren ze onze harten en boterhammen met de meest culinaire pindakaas, in spannende smaken als chilipeper-citroengras, koffie-zeezout en karamel-zeezout. Samen met Culy leveren ze nu hun “culinairste potje pindakaas tot nu toe” af. Tijd voor een goed gesprek met deze pindakaasmakers.

Speciale Culy pindakaas

De oplettende Culy-lezer heeft ‘m vast al voorbij zien komen: er is nu een limited edition pindakaas van Culy x De Pindakaaswinkel! Dit goddelijke goedje komt in de smaak croissant, vega spekjes & dadelstroop.

De ideale zoet-hartig combinatie, als je ‘t ons vraagt. Bestel ‘m snel, want de special wordt eenmalig gemaakt op vrijdag 26 maart en nog dezelfde dag worden verstuurd.

Klik hier om de exclusieve pindakaas van Culy x De Pindakaaswinkel te bestellen. 

De Pindakaaswinkel
Bron: De Pindakaaswinkel

Pindabazen

Culy kroop rond de tafel met maker Michiel Vos en denker Chiel Spruitenburg om een lekker potje te kletsen over wat een goede pindakaas nou écht lekker maakt.

Jullie willen pindakaas “op het voetstuk zetten dat het verdient”. Waarom verdient pindakaas een voetstuk volgens jullie?

Michiel: Wij zien pindakaas als het juweel der belegsoorten, dus willen we het ook zo behandelen. In feite is pindakaas iets heel bijzonders: het is goed voor je – sporters en diëtisten zijn niet voor niets bijna allemaal fan van pindakaas – want het zit hoog in eiwitten, goede vetten en vitamine E en B. Er komt niets in de buurt dat ook in een potje zit dat zoveel kwaliteiten heeft.

Daarbij komen pinda’s van stikstofminnende planten, die goed voor de aarde zijn. Een boer als ik staat eigenlijk op de banken, die is blij dat hij die planten kan telen. De pindaplant vangt stikstof af in de lucht en zet die om in kleine mestbolletjes in de grond. Het maakt de grond beter in plaats van die uit te putten. Daarnaast is pindakaas natuurlijk superlekker, je hoeft het niet met tegenzin te eten!

Chiel: Dat geldt eigenlijk voor alle pindakaas, maar om het nog gezonder te maken gebruiken wij geen palmvet, suiker (de naturel versie), en is al onze pindakaas zoutarm.

Michiel: “Wij zien pindakaas als het juweel der belegsoorten, dus willen we het ook zo behandelen.”

Jullie bedenken al jaren pindakaas in verrukkelijke smaken. Wat is het geheim van een goede pindakaas?

Michiel: sowieso is het allerbelangrijkst dat de naturel versie de lekkerste pindakaas van Nederland moet zijn. Dat is ons doel. We gebruiken Argentijnse pinda’s: dat zijn de beste. Die kwamen bij ons na veel testen uit de bus als de lekkerste. 

Die ga je branden – wij houden van stevig gebrand – en malen en je hebt je pindakaas. Om het écht lekker te maken, is het wel weer heel moeilijk hoe je dat doet.  Dat je een goede brandtijd aanhoudt bijvoorbeeld, de juiste hoeveelheid vliesjes, het juiste maalsysteem, de goede hoeveelheid kokosolie… Kleine nuances die bij elkaar opgeteld veel uitmaken. Pindakaas maken is echt wel een kunst. 

Bron: De Pindakaaswinkel

Wat werkt wel en niet qua toegevoegde smaken?

Chiel: Pinda heeft een heel sterke smaak, daar moet je best iets sterks tegenover zetten wil je een succesvolle smaak kunnen maken. Wij hebben een beetje de truc dat we vaak met wat grotere stukjes werken. Stukjes dadel, stukjes chocolade… zo’n stukje brengt geconcentreerd veel smaak. Je kunt ook wel chocoladepindakaas maken, maar daarin zit algauw 30% chocolade, om die smaak op te laten wegen tegen de pinda. Dat is eigenlijk zonde, want al het goede van pinda raak je dan kwijt aan een medium product. 

Michiel: Je kunt verder bijna alle kanten op, zowel zoet als hartig. Ik kan bijna op alle momenten van de dag wel pindakaas eten. Met munt vind ik zelf niet echt een lekkere combinatie, maar dat is dan ook het enige. 

Chiel: Om het in een pot te stoppen, is ook weer een ander verhaal. Dingen met heel veel vocht werken niet goed. Vers fruit in een pot pindakaas werkt bijvoorbeeld niet, of sambal oelek. Daar zit veel water in en dat gaat niet helemaal lekker met de vetten die in de pinda’s zitten. En wat we maken moet houdbaar zijn: je kunt onze pindakaas in de volle zon leggen, een jaar bewaren en nog steeds opeten. En het zal nog steeds diezelfde goede eigenschappen hebben. 

Wat is de tofste smaak die jullie ooit hebben bedacht?

Michiel: Als je zegt: pindakaas met croissant, vega spekjes en dadelstroop dan heb je er wel eentje hoór. De Culy-special is wel de meest bijzondere pindakaas die we ooit hebben gemaakt. We hebben ook weleens een keer rum-rozijn gedaan.

Chiel: We hebben ook een paar keer een lokale smaak gemaakt, passend bij de locaties van onze winkels. Voor onze winkel in Rotterdam hebben we bijvoorbeeld een pindakaas met Maasstroompjes – die koekjes – gemaakt, dat is wel heel leuk, met zo’n lokale delicatesse. Of met Antwerpse handjes in Antwerpen. Dat willen we nog wel vaker doen in de toekomst.

Sturen mensen weleens verzoeken in?

Chiel: Ja, vaak. We hebben een trouwe following op onze socials, maar ook in onze winkels. In elke winkel hangt een smaakideeën-bord en we nodigen we mensen graag uit om mee te denken over smaken. Dat nemen we zeer serieus.

Michiel: Het is ook leuk om te zien dat tijdelijke smaken vaak heel erg gemist worden. We hebben weleens een pindakaas met drop gehad. Het leuke is dat mensen nog steeds zeggen dat ze die héél erg missen en dat die smaak weer terug moeten.

Culy x De Pindakaaswinkel
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

Samen hebben we de Culy-special bedacht. Wat is er zo verrukkelijk aan de combi croissant, spekjes en dadelstroop?

Michiel: Het ultieme waar mensen echt op aan gaan, is karamel-zeezout. Omdat je zoet hebt, zout en vet. Dat zit hier natuurlijk helemaal lekker in! Mensen zijn heel erg gevoelig voor die combi, dat maakt ‘m heel erg lekker.

Chiel: “De Culy-special is ons culinairste potje pindakaas tot nu toe. Hier zit alle ziel en zaligheid in die je maar in een pot pindakaas kunt krijgen. Voor de meest culinaire ontbijters van het land.”

Je kunt niet zomaar een croissant in een potje pindakaas stoppen. Vertel: hoe hebben jullie dat voor elkaar gekregen?

Michiel: We hebben croutons gemaakt van stukjes croissant, om het vocht eruit te roosteren. Het resultaat knispert tussen je tanden. Dat is belangrijk voor het mondgevoel, dat ook een groot stuk van smaak is. Je kunt het horen kraken, al die dingen maken een eetervaring nog fijner. Stukjes zijn gewoon leuk, je wordt er blij van als je ze tegenkomt tijdens het eten. Daarom gebruiken we in onze pindakaas bijvoorbeeld ook stukjes kokos en stukjes chocolade.

Het is een limited edition. Voor wie is deze pindakaas? Wie moet ‘m echt gaan proeven en waarom?

Chiel: De mensen die van culinair eten houden, want de Culy-special is ons culinairste potje pindakaas tot nu toe. Pindakaas is van zichzelf al heel lekker, maar dit is wel een hele luxe pindakaas. We doen al heel veel met de hand, maar hier komt nog meer handwerk bij kijken. Hier zit alle ziel en zaligheid in die je maar in een pot pindakaas kunt krijgen. Voor de meest culinaire ontbijters van het land.

Michiel: daar sluit ik me volledig bij aan.

Chiel: We horen graag of iets in de smaak valt. Laat het ons vooral weten!

Klik hier om de exclusieve pindakaas van Culy x De Pindakaaswinkel te bestellen. Of kijk op www.depindakaaswinkel.nl voor de andere overheerlijke smaken. 

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.