Lisanne van Marrewijk
Lisanne van Marrewijk Inspiratie 24 nov 2019
Leestijd: 4 minuten

Dit zijn de 8 beste Champagnes volgens de oprichters van het Champagnefestival

Of je er nu wel of niet van houdt, met de feestdagen wordt er toch vaak een glaasje (of twee) van gedronken. We hebben het (natuurlijk) over Champagne. Met Kerst en Oud & Nieuw in het verschiet wordt het de hoogste tijd om de flessen Champagne in huis te halen. Maar waar kies je dan voor? Dit zijn de beste Champagnes voor 2019.

Bij Culy zijn we niet vies van een glaasjes Champagne, maar echt veel kennis over de mousserende wijn hebben we niet. Maar gelukkig zijn er wel andere mensen die ons er meer over kunnen vertellen!

Eerst even de basiskennis bijspijkeren: Mr. Vino vertelt alles over Champagnes en mousserende wijnen

Beste champagnes

Ivar Vermeulen en Sebastiaan van Erne zijn de oprichters van Fête du Champagne, een jaarlijks Champagnefestival (van 29 november t/m 1 december) dat volledig in het teken staat van alles wat bubbelt.

De twee weten als geen ander hoe een goed glas smaakt, en tipten ons hun favoriete Champagnes die je in huis wilt halen voor de feestdagen.

The Chardonnay from one of our oldest vines Les Vignes Dieu #chardonnay #harvest #2017 #champagne #bonnetponson #organic #nofilter

67 Likes, 1 Comments – Champagne Bonnet-Ponson (@champagnebonnetponson) on Instagram: “The Chardonnay from one of our oldest vines Les Vignes Dieu #chardonnay #harvest #2017 #champagne…”

1. Brut Premier Cru van Bonnet-Ponson

Deze Champagne is de huischampagne van het Champagnehuis Bonnet-Ponson. Hij bestaat voor 35% uit pinot noir, 36% pinot meunier en 30% chardonnay druiven.

Je ruikt wit fruit, citrus en aroma’s van brioche en geroosterde noten. De Champagne smaakt fris en krachtig.

“Drink een glas Brut Premier Cru bij een stukje varkensvlees, rijke vis als zalm of tonijn, schelpdieren of een milde en zachte kaas,” aldus Ivar en Sebastiaan.

2. Charles Clément Tradition Brut

Deze Champagne bestaat voor 50% uit pinot noir, 30% chardonnay en 20% pinot meunier. Een traditionele en krachtige Champagne met een lange afdronk.

Lekker bij varkensvlees, zalm, tonijn, zachte kaas of schaal- en schelpdieren.

? Handig om te weten: Hoe maak je champagne open?

3. Bollinger Special Cuvée

De Champagnes van dit champagnehuis zijn droog en krachtig. De Special Cuvée bestaat voornamelijk uit pinot noir en is een prachtige champagne voor de echte liefhebber.

80% van de druiven komt uit een grand-cru-gemeente of een premier-cru-gemeente. Dit betekent dat 80% afkomstig is uit een gemeente die voor hoge kwaliteit garant staat. Dit komt door de van oudsher hoge kwaliteit van de druiven. Als een fles voor 100% uit zulke druiven bestaat, heet dat een Grand Cru. Die kom je zelden tegen.

Goud in je glas, goud qua smaak! ?#lifecanbeperfect #bollinger #champagne

25 Likes, 0 Comments – Champagne Bollinger NL (@champagnebollingernl) on Instagram: “Goud in je glas, goud qua smaak! ?#lifecanbeperfect #bollinger #champagne”

De Bollinger Champagne is met name bekend door de verbintenis met James Bond (het merk was marketingpartner in de Bond-films) en de TV-serie ‘Absolutely Fabulous’.

4. Taittinger Brut Reservé

Taittinger is een prestigieus Champagnehuis en klinkt je wellicht bekend in de oren. De Brut Reservé is de basischampagne van het huis en bestaat uit 40% chardonnay en verder pinot noir en pinot meunier. De druiven zijn afkomstig uit 35 wijngaarden.

Wat de Chamapgne zo bijzonder maakt, is dat het huis ervoor kiest om de nog stille wijn in het eerste voorjaar na de oogst de natuurlijk optredende melkzure gisting te laten ondergaan. Alles voor een extra goed smaakje.

5. Gremillet

Een prachtige champagne die je vaak in sterrenrestaurants treft. De Champagnes van het huis komen enkel en alleen van de eerste persing (en is dus van de hoogste kwaliteit).

Gremillet Champagne is ideaal als aperitief: lekker bij hors d’oeuvre, een gezouten vis of Hollandse kaas.

Wegdromen met een waanzinnig glas Champagne. En waanzinnige Champagnes zijn onze passie. Jaarlijks zijn we minstens 6 keer in Frankrijk. Altijd om met onze huidige leveranciers af te spreken, maar ook regelmatig proeven we nieuwe huizen en soorten. En zo dromen wij ook regelmatig weg in Frankrijk. #jeromeschampagne #planduchampagne #champagnecoach #vierenmetchampagne #vierhetleven #wineaccounttofollow #ambachtelijkchampagne #mariedemetschampagne #renejollychampagne #boutiquechampagne #blancdeblancs #pinotnoir #chardonnay #wegdromen

29 Likes, 0 Comments – Jérôme’s Champagne (@jeromeschampagne) on Instagram: “Wegdromen met een waanzinnig glas Champagne. En waanzinnige Champagnes zijn onze passie. Jaarlijks…”

6. Marie Demets

Deze fijne, goudgele Champagne bestaat uit 70% pinot noir en 30% chardonnay.

Hij licht goed in de mond en heeft een echo van wit fruit en citrus. Ook deze Champagne doet het geweldig als aperitief, bij schelpdieren en Langres- en Soumaintrain kaas.

7. Joly-Champagne

De Champagne van het huis Joly-Champagne wordt gemaakt van pinot meunier. De smaak is vol en hij gaat daardoor goed samen met varkensvlees, schelpdieren, rijke vis en milde, zachte kaas.

Do you have a good idea to enjoy the last hours of the week-end ? … . . #maillygrandcru #new #lintemporelle #rose #vintage2011 #grandcru #pinotnoir #chardonnay #terroirchic #nature #wine #winelover #champagnelover #instachampagne

118 Likes, 1 Comments – Champagne Mailly Grand Cru (@champagne_mailly) on Instagram: “Do you have a good idea to enjoy the last hours of the week-end ? … . . #maillygrandcru #new…”

8. Mailly Grand-Cru

We zeiden het net al: een Grand-Cru is een Champagne die voor 100% uit druiven uit gemeenten met een Cru-toekenning bestaat. Dat belooft veel goeds.

De Champagne wordt gemaakt van druiven uit Mailly (bij Reims). Op de wijngaard (die 480 percelen groot is) groeien pinot noir en chardonnay druiven.

De Champagnes van dit huis zijn van topklasse en tegelijkertijd betaalbaar. De Grand-Cru behoort tot de top 3 beste Champagnes van de wereld. Proost, hè!

? Ook lekker met champagne: Maak een oud & nieuw-cocktail met champagne, gin en cranberry

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.