Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 26 feb 2018
Leestijd: 1 minuut

Stromboli: een heerlijk gevuld Italiaans brood

Stromboli is – naast een Italiaans vulkaaneiland voor de kust van Sicilië – een verdomd lekkere Italiaanse snack. Houd je van pizza, reken dan maar dat stromboli je nieuwe liefde wordt. Dit gevulde brood is namelijk goddelijk.

Sommige mensen noemen het een opgerolde pizza en dat snappen we: aan de binnenkant zie je allemaal losse laagjes. Alsof je letterlijk een pizza hebt opgerold. Toch is stromboli van de buitenkant ontegenzeggelijk een brood. Daarmee lijkt het ook wel weer wat op een calzone.

stromboli

Van mozzarella tot salami

Stromboli wordt meestal gevuld met kaas, vleeswaren en groenten. Denk aan mozzarella, salami of bresaola, Italiaanse ham maar ook pepertjes, pesto of zongedroogde tomaten. Het is dan ook een ideaal gerecht om wat restjes zoals vleeswaren en groenten mee op te maken.

En het deeg? Daarvoor wordt meestal pizzadeeg gebruikt, in een grote rechthoekige lap. En doordat je er een lange rol van maakt, kun je stromboli na het bakken mooi in plakken snijden. Ook fijn partyfood, voor een feestje.

stromboli Italiaans gevuld brood

Zelf stromboli maken

Zelf maken? Goed idee. Want het is helemaal niet moeilijk. Je kunt er zelfs kant-en-klaar pizzadeeg voor gebruiken. In onderstaande video zie je hoe simpel het is.

Verder heb je nodig: tomatensaus, mozzarella, geraspte (Parmezaanse) kaas, salami en peterselie. Maar je kunt er natuurlijk op los variëren met gedroogde oregano en tijm, plakjes courgette (wel even grillen, zodat het vocht eruit is), proschiutto en bijvoorbeeld olijven.

Ook lekker: serveer er nog wat extra tomatensaus bij waar je de stukjes brood in kunt dippen. Yum!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.