Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Video's 26 feb 2018
Leestijd: 2 minuten

Slim: zo maak je heel makkelijk een rookoven van je wok

Een rookoven: ja, pfff denk je. Alsof je die gaat aanschaffen! Hoeft ook niet. Want in deze video zie je hoe je heel makkelijk zelf een rookoven maakt. Van een wok. Er komt geen open vuur aan te pas: je kunt met deze rookoven gewoon binnenshuis roken op je fornuis.

Men neme een boor…

Wat heb je nodig voor Project Rookoven: een wok (mét deksel), aluminiumfolie, houtsnippers, een thermometer en een boor. Wacht even, zei je daar boor? Yep. Want dit is de truc: door een klein gaatje te boren in het deksel van je wok (check wel even of jouw wok een aluminium deksel heeft), kun je een kookthermometer door het deksel naar binnen steken. En het is die thermometer die ervoor zorgt dat jij stressvrij kunt roken.

Wil je de deksel van je wok niet aantasten, dan kun je dit natuurlijk laten zitten. Maar dan wordt het vooral gokken of de ingrediënten die je gaat roken in je rookoven gaar zijn. Met de kookthermometer hoef je de deksel bovendien niet op te tillen en gaat de kostbare rook niet verloren.

rookoven wok

Zelf gerookte zalm maken

Daarnaast heb je ook een rond rooster nodig dat in je wok past. Die kun je online vinden. De randen die onder de deksel uitpiepen, pak je in met een rand van aluminiumfolie. Zo kan er geen rook ontsnappen uit je rookoven.

En dan nog een tip van chef Cliff: aangezien je binnenshuis aan het roken bent, is het wel raadzaam om even een raampje open te zetten. De rest van de procedure legt hij haarfijn uit in de video.

Wat kun je zoal roken in je rookoven? Nou vis bijvoorbeeld, zoals een mooi stuk zalm (huisgerookte zalm!). Of makreel. Heilbot. En je kunt er zelfs spek in roken.

rookoven maken wok
zelf zalm roken rookoven

Maar zo kan het ook

Culy-lezer Jitske bouwde trouwens ook zelf een rookoven van een wok. Jitske: “Ik heb bij AH voor € 2,49 drie aluminium wokschalen gekocht. De rand van zo’n schaal heb ik eraf geknipt en op maat gemaakt voor de pan, daarna heb ik het middenstuk een beetje omgevouwen en gebruikt als rooster om een stuk zalm op te leggen.”

Een gaatje boren in het deksel van de wok hoefde niet, omdat er al een gaatje zat in de deksel van Jitske: “Die heb ik afgedekt met aluminiumfolie, zodat er geen rook ontsnapt. Ik heb de zalm denk ik zo’n 20 minuten gerookt. Maar het idee van een thermometer in dat gaatje vind ik ook wel heel prima!”

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.