Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 12 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Wat is een Ecostoof en wat kun je er allemaal mee?

Slim en duurzaam koken: we willen het allemaal, maar het is niet altijd even makkelijk. Entree Ecostoof. Waarschijnlijk heb je ‘m al ergens voorbij zien komen, werd je er hebberig van, maar popten er ook wat vragen op. Kunnen we begrijpen, dus we leggen het even voor je uit: wat is een Ecostoof nou eigenlijk precies?

Stoven

Stoven is een handige tactiek met een ontzettend lekker resultaat. Toch slaat wel eens de twijfel toe: staat ‘t vuur te hoog, te laag, bakt het geheel aan? En dan hebben we het nog niet eens over het energieverbruik: menig vleesstoof wordt pas echt botermals na een uur of twee, drie. Dat is dus urenlang gas of elektriciteit aan terwijl de boel staat te pruttelen: kostbaar voor jou en voor het milieu.

Milieuvriendelijk koken

Een Ecostoof ziet eruit als een soort slaapzak voor pannen. Rond en met een trekkoord om ‘m goed dicht te kunnen binden. Zo kan er geen warmte ontsnappen.

Hoe ‘t werkt: je kookt of bakt je eten tot het moment dat het enkel moet garen zonder enige andere handeling. Het vuur mag uit en je plaats je pan in de Ecostoof, maakt ‘m dicht en dan is het wachten geblazen. Slowcooking zonder gas of elektriciteit dus. Ook de Ecostoof zelf is milieubewust vervaardigd: door het gebruik van duurzaam linnen, schaapswol en kurk.

Handig

Ook handig: je hebt je handen vrij terwijl de Ecostoof z’n werk doet. Het huis uit terwijl er iets op ‘t vuur staat is toch niet altijd een goed idee, wat bij deze is opgelost. Doordat ‘ie in z’n geheel verwarmd blijft in plaats van alleen aan de onderkant, is de kans op aanbakken ook nihil. Plus: aangezien je ‘m dichthoudt, wordt er niet geroerd en voorkom je kapotte groentes.

Afbeelding van vegetarische stoofpot
Bron: Feelgoodbyfood

Meenemen

Fijn detail: het design maakt ‘m perfect voor een picknick, familiebezoek of wel ja, een rit richting de koek en zopie. Je gerecht gaart terwijl je onderweg bent en houdt het geheel gloeiend warm tot gebruik.

Gerechten

We weten nu wat een Ecostoof is, maar niet geheel onbelangrijk: wat kun je er allemaal mee? Aan de slag dus! Eigenlijk alles wat een lange gaartijd nodig heeft in een afgesloten pan doet het goed in de Ecostoof. Denk aan het koken van aardappelen, groenten, of -onze favoriet- slow-cooking recepten en stoofgerechten. Probeer het eens met dit recept voor rendang bijvoorbeeld, of deze vegan stoof.

In onderstaande video testen de boys van Youtube-kanaal SORTEDfood de Wonderbag uit, ook een soort Ecostoof. Hun oordeel? Ze zijn enthousiast.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.