Redactie
Redactie Inspiratie 8 mrt 2015
Leestijd: 1 minuut

Waarom pruimen zo gezond zijn (+ culinaire inspiratie)

Als je aan superfood denkt, denk je misschien als eerste aan chiazaad en gojibessen, maar wist je dat de doodgewone pruim ook supergezond is? De vrucht zit namelijk barstensvol antioxidanten. En laat -ie nu ook nog heel lekker zijn…

‘Superfood’ is misschien een wat vaag begrip, maar het is wel zo dat pruimen worden geroemd om hun gezonde eigenschappen. Ze zijn rijk aan antioxidanten en vitamine C, en bevatten voedingsvezels die obstipatie en constipatie kunnen verhelpen. Ook als pruimen worden gedroogd behouden ze hun gezonde eigenschappen.

Naast dat pruimen erg gezond zijn, vinden wij ze erg lekker. In Nederland zijn ze in de periode juli tot en met oktober op hun best. Dan zijn ze lekker zoet en sappig. Als je pruimen 1 à 2 maanden vóór die tijd koopt, zijn ze waarschijnlijk geïmporteerd vanuit landen als Spanje of Italië.

In de keuken

In het seizoen is een verse pruim natuurlijk heerlijk om zo uit het vuistje te eten. Gedroogd kan je ze ook als tussendoortje eten, maar hoe verwerk je ze lekker in een gerecht?

Voor het ontbijt kan je ze (vers of gedroogd) lekker door je yoghurt of kwark doen. Of maak er een gezonde smoothie mee, met bijvoorbeeld spinazie. Wij gebruiken pruimen ook voor het maken van jam of compote, maar je kan er ook zelfs ontbijtrepen mee maken!

Pruimen zijn natuurlijk heerlijk om taartjes mee te maken. Deze taartjes van Renée Kemps zijn lekker, met amandelen. Of probeer deze pruimenclafoutis. Van pruimen kan je ook heel goed ijs maken, wel heb je dan een ijsmachine nodig.

Wild en pruimen zijn een erg goede combinatie. Bijvoorbeeld met eendenborst of konijn. In een stoofpotje geven ze een heerlijk zoete smaak af.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.