Redactie
Redactie Dessertrecepten 5 sep 2012
Leestijd: 2 minuten

Pruimenclafoutis

Een goddelijk recept van Caroline: Pruimenclafoutis. En oh, how we love clafoutis…

Clafoutis is een gebakken Frans dessert van fruit (klassiek: kersen) die bedekt worden met een vla-achtig beslag dat door het te bakken een sponsachtige textuur krijgt.  Ik heb het in twee verschillende bakjes gedaan, je kunt het natuurlijk ook gewoon, zonder bakpapier in éénpersoonsbakjes (ramekins) maken of in één grote vorm. Ik gebruikte Hollandse opal pruimen.

Verwarm de oven voor op 170 graden. Vet 6 kleine ovenschaaltjes (ramekins) in met plantaardige olie en bekleed ze met bakpapier, dat 1½ centimeter boven de rand moet uitsteken. Je kunt natuurlijk ook één grote vorm nemen.

Halveer de pruimen, verwijder de pitten en snijd elke helft in 3-4 parten. Verdeel de helft van het fruit over de bodem van de vormpjes en zet de rest opzij.

Klop voor het beslag de eidooiers met de helft van het suiker tot een dikke bleke massa. Spatel met een pannenlikker eerst de bloem door de eimassa, gevolgd door het vanille extract, room en zout. Snijd het vanillestokje en schraap de zaadjes eruit; roer ze door het beslag. (doe daarna het stokje en de andere helft in je flesje eigengemaakte vanille-extract of in je potje vanillesuiker)

Klop de eiwitten met de overgebleven suiker tot schuim dat in stijve, niet droge pieken blijft staan. Spatel het luchtig door het beslag. Giet het over de pruimen tot het tot driekwart van de papierenrand staat. Zet de vormpjes 15-20 minuten in de oven.

Haal ze eruit en verdeel de overgebleven pruimen elkaar licht overlappend bovenop. Bak de cafloutis nog vijf minuten (bij mij moesten ze iets langer, dus let goed op) tot een in het midden gestoken satéprikker er schoon en droog uitkomt. Laat de clafoutis iets afkoelen voor je ze uit de vormpjes haalt. Bestuif ze met poedersuiker en serveer ze.

Je kunt ze warm serveren met een bolletje ijs of koud bij de koffie.

Pruim_1208_19_110

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.