Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 12 okt 2023
Leestijd: 5 minuten

Dit is waarom je in de herfst naar Zuid-Finland wil

Ter verruiming van onze culinaire horizonten permitteren we onszelf af en toe een tripje naar een nieuwe food-bestemming. Dit keer zoekt Culy’s Winnie het Noorden op en trekt ze richting Zuid-Finland.

#culyontdekt.

Zuid-Finland: Europese regio voor gastronomie

Zuid-Finland, uitgerekend? Ja: de regio rond het indrukwekkende Saimaameer is internationaal erkend als Europese regio voor gastronomie. Dat hebben ze te danken aan hun uitzonderlijk pure, hyperlokale keuken.

Daarmee is het culinaire verhaal van de regio een stuk minder willekeurig dan het klinkt. Wij grijpen hun bekroning graag aan om er naartoe te reizen en om dat met onze eigen smaakpapillen te ontdekken. Dat er redenen genoeg zijn om ons voorbeeld te volgen, maken we je graag verder duidelijk.

Culy ontdekt Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Ga naar Zuid-Finland voor…

Naast sauna’s, meren en ongerepte natuur ben je in Finland aan het juiste adres voor…

…Karelische taarten

Karelische taarten? Yes. Ook wij hadden er nog nooit van gehoord, en laat dat nou precies een situatie zijn waar ons culinaire hart sneller van gaat kloppen. We hebben het hier over kleine hartige ‘pies’ met een deegje van roggemeel en een vulling van rijst of aardappelpuree.

De hartige baksels horen standaard bij buffetten en worden in Finland enthousiast als snack voor de kleine honger geconsumeerd. Het lekkerst is dat met toppings: meestal een combinatie van eiersalade (egg butter) en gerookte vis met dille, al blijkt ook paddenstoelenspread een goede keuze.

Hoewel het niet het meest elegante taartje is dat we ooit gezien hebben, schuilt er toch behoorlijk wat techniek achter het maken ervan. Vooral de manier waarop het deeg fijntjes rond de vulling gedrapeerd hoort te worden is tricky. Wij bakken er tijdens een workshop niks van en daarmee smaken die dingen de volgende dag nog tien keer lekkerder…

Culy ontdekt Zuid-Finland
Karelische taartjes. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Zuid-Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

…de hyperlokale producten

De Finse keuken is er eentje van milde smaken en weinig kruiding. Met hun hyperlokale producten kunnen ze zichzelf dit permitteren; de versheid spat ervan af en het zou zelfs zonde zijn om daar te veel afleidende smaakmakers op los te laten.

Dat doen ze dus ook niet. Niet op hun geurige paddenstoelen uit het nabijgelegen bos, niet op de knapperige rapen van het eiland en niet op de vis die een paar honderd meter uit het meer wordt gehaald. De lokale ingrediënten uit Zuid-Finland schitteren in hun eenvoud en dat is eenvoudigweg… heerlijk.

Culy ontdekt Zuid-Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Finland
Risotto met verse paddenstoelen. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

…de Berry Treasure Box

Over lokale ingrediënten gesproken: regio Zuid-Finland valt onmogelijk uit te lichten zonder het te hebben over alle bessen die daar enthousiast de grond bekleden. Niet voor niets wordt de regio rond het Saimaameer de ‘Berry Treasure Box’ genoemd.

Cijfers zeggen dat elke Fin zou jaarlijks 100 kilo aan bessen kunnen oogsten uit de natuur. Kun je nagaan hoe groot het contrast is met een peperduur bakje blauwe bessen uit onze supermarkten… Zo’n handje vers geplukte bessen is niet alleen de ideale snack tijdens wandelingen, de Finnen weten ze bovendien goed te benutten in desserts, cocktails, baksels en jams.

Culy ontdekt Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Zuid-Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

…nieuwe culinaire ontdekkingen

Kalakukko, cloudberrylikeur, butter eye buns… Heb jij ze ooit eerder gehad? Wij ook niet. Tot onze grote vreugde worden we op culinair vlak veel vaker smaakvol verrast dan we hadden kunnen vermoeden.

Met kallakukko bijvoorbeeld dus: een typisch gevalletje peasant food waarbij vis omhuld wordt door een stevige roggekorst – lekker bij een biertje.  En die butter eye buns? Daarover later meer…

Culy ontdekt Finland
Kalakukko. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

…interessante (non-alcoholische) drankjes

Ook tof aan Finland zijn de nieuwe (non-alcoholische) drankjes die we er ontdekken. Zo weten Finnen dat het citrusachtige karakter van sparrenscheuten (de malse stukjes onderaan sparrennaalden) zich goed leent voor siropen en drankjes. Wij proeven er een ‘spruce shoot sparkling drink‘ mee: een spannend non-alcoholisch aperitief waarbij zoet, zuur en – we kunnen het niet anders omschrijven – bossig elkaar versterken.

Ook op cocktailkaarten treffen we interessante opties aan. Lingoncello Spritz is een gangbare Finse variant op Limoncello Spritz, waarbij de Italiaanse drank verruild wordt door Finse likeur van lingonberry’s (rode bosbesjes).

Over likeur gesproken: met cloudberrylikeur hebben we er een nieuwe persoonlijke favoriet bij. Deze bergbraambessen zien eruit als gele frambozen en groeien in natte, mossige gebieden. Dat maakt ze moeilijk te plukken – en des te lekkerder in een drankje.

Culy ontdekt Finland
Non-alcoholisch aperitief met sparrenscheuten. Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Culy ontdekt Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

…de zalm

Er zijn van die maaltijden die je een leven lang bijblijven en de zalm die we in Finland proeven hoort daar zeker bij. Zoals steeds gaat het ook hier om een combinatie tussen smaak en omstandigheden.

Die laatste zijn tijdens ons bezoek immers behoorlijk idyllisch: na een dag in de natuur komen we aan bij een met kaarsen verlichte hut, pal aan een verlaten strand. De zalm die een paar honderd meter verderop werd gevangen hangt er vast te garen: verser kan niet. Met boter en hooguit wat dille worden de filets op smaak gebracht, de vis alle eer aandoend.

De knaloranje zalm smelt als boter op onze tong en met aardappelsalade en tomaten krijgt ‘ie prima gezelschap. Hadden we al gezegd dat je voor het beste eten niet altijd de sterrenzaken hoeft op te zoeken?

Bij deze.

Ook naar Zuid-Finland?

Hoewel elk seizoen zijn charmes heeft, raden we aan om in de herfst te gaan. Herfst betekent in Finland oogst- en wildseizoen en dat vertaalt zich in het beste van het beste op je bord.

Aanraders om te verblijven zijn onder meer Kanava Resort en Pistohiekka.

Meer over culinaire reizen:

Culy ontdekt Zuid-Finland
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.