Redactie
Redactie Inspiratie 2 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

Culy legt uit: alles over verschillende soorten noodles

In de Aziatische keuken zijn noodles (én rijst!) wat pasta is voor de Italianen: onmisbaar. Omdat ook wij soms door de bomen het bos niet meer kunnen zien, maakten we een overzichtsartikel met een aantal verschillende soorten noodles op een rij. 

Het verschil tussen noodles en pasta

Beiden zijn dragers voor sauzen, groenten, vlees en vis. Maar wat is nu het verschil tussen noodles en pasta?

Het grootste verschil is de structuur, want waar pasta simpelweg al dente (beetgaar) wordt gekookt, kan dat bij noodles per soort verschillen. Daarbij is pasta in principe gemaakt van (durum)tarwe gemaakt, terwijl noodles vaak bestaan uit tarwe, rijst, boekweit, zoete aardappel, en meer grondstoffen.

Verschillende soorten noodles

Udon – Udon noodles staan bekend om hun dikke vorm en zie je vaak in soepen op basis van bouillon. Ze zijn gemaakt van tarwe en houden een lekkere beet.

Udon noedels met oesterzwammen en sesam
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Soba – In Japan zijn soba noodles razend populair omdat ze niet alleen van tarwe, maar ook van boekweit worden gemaakt.

Hierdoor wordt de smaak nootachtiger, maar de prijs ook hoger (hoe meer boekweit, hoe duurder de noodles). Serveer sobanoodles in koude bouillon of met een lekkere saus.

Vegan Soba Noodles
Bron: Ogechi Chibueze voor Culy

Chow mein – Chow mein gemaakt is gemaakt van tarwe, maar in tegenstelling tot de eerder genoemde zijn deze soort bedoeld om te bakken in de pan of wok.

Chow Mein Now van Matt Preston
Yummy Quick Easy – Matt Preston

Vermicelli – Dit zijn hele dunne noodles gemaakt van tarwe of rijst. Vooral die van rijst (ook wel mihoen of bihoen genoemd) worden veel gebruikt in de Koreaanse keuken.

Bijvoorbeeld voor spring rolls en sla-wraps, maar ook gebakken in de wok of gekookt in soep. Ook lekker: frituur vermicelli tot krokante vogelnestjes.

spring rolls met het beste van de lente
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Glasnoodles – Tot slot glasnoodles (ook wel glasmie genoemd). Deze soort lijkt op rijstvermicelli, maar is net eve nanders. In tegenstelling tot rijst bovenstaande wordt deze soort gemaakt van zetmeel gemaakt, wat weer wordt gehaald uit zoete aardappels, groene bonen en cassave.

Doordat de noodles extreem dun zijn hoef je ze slechts een minuutje te weken in heet water en zijn ze niet geschikt voor soepen en dergelijke.

잡채 - Japchae
Unsplash

Meer inspiratie:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.