Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 3 sep 2016
Leestijd: 2 minuten

7 culinaire uitjes in de buitenlucht in september

September is de Groene Maand: er worden door heel Nederland ‘groene’ activiteiten georganiseerd om nog even buiten te kunnen genieten van de laatste mooie zomerdagen. Uiteraard wil je dan wel genieten op z’n Culy’s; mét een hapje en een drankje erbij. Wij vertellen je waar je moet zijn.

1. Foodwalks

Op verschillende plekken in Nederland worden foodwalks georganiseerd: wandelingen waarbij je ondertussen kruiden en eetbare planten ontdekt en plukt. Om daarna thuis hevig geïnspireerd de keuken in te duiken, natuurlijk!

Zo is er op 17 september in Amsterdam een wildplukwandeling. Organisator Foodwalks organiseert nog veel meer wandelingen, workshops en activiteiten rondom food.

2. Liever naar de kust?

In Den Haag ga je op 7 september struinen door de duinen, onder leiding van Bosbaas. Speur onderweg naar wilde rucola, goji-bessen en watermunt.

appels plukken boomgaard

3. Fruit plukken

Appeltjes plukken om deze goddelijke appelbeignets mee te bakken: in Fruittuin de Achterdijk in Utrecht mag je op 24 september zelf de boom in. Of ga naar de de Fruittuin van West in Amsterdam-West.

Neem je mandje mee en sla een voorraadje appels, peren of aardbeien in die je zelf plukt (tip: op de site vind je het actuele oogstaanbod van de dag). Ondertussen scharrelen de kippen vrolijk rond op het terrein. En ja: dat betekent dus ook dat je zelf eitjes mag rapen!

Er zijn overigens nog veel meer pluktuinen te vinden door heel Nederland. Vind er één bij jou in de buurt via www.pluktuinen.nl.

4. Vis it is

Hoera, het mosselseizoen is weer begonnen! Van 3 september tot en met 11 september 2016 is het Nationale Mosselweek. Op www.mosselweek.nl kun je zien bij welke restaurants in jouw stad je echte Zeeuwse mosselen kunt eten.

5. Geitjes en ijsjes

Nog even snel een ijsje eten – nu het nog kan! – in het Amsterdamse Bos. Bij Geitenboerderij Ridammerhoeve krijg je wel een heel bijzonder ijsje: gemaakt van geitenmelk (heel populair in het buitenland, want bijna lactosevrij). Kun je ondertussen naar de geitjes kijken.

6. Buiten eten?

Foodtruck Festival Trek strijkt dit jaar nog één keer neer en wel op 8 september in het Westbroekpark in Den Haag.

Ga genieten van vers bereid eten van de stoerste food trucks. Bij De Olmenhorst in Lisserbroek kun je picknicken in de boomgaard. Mét een mandje vol lekkere biologische streekproducten.

Ook altijd fijn: bezoek één van de 5 tofste restaurants met dakterras van Nederland.

7. Uit eten gaan wordt nóg leuker in september

Met WijnSpijs ga je in september op toer langs een paar van de tofste restaurants van de stad, waar je gaat proeven van lekkere gerechtjes en wijnen.

Én aan het einde van de maand begint de Nationale Restaurant Week weer. Van 29 september t/m 9 oktober kun je bij toprestaurants eten voor de helft van de prijs. Yes!

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.