Rosa Bertram
Rosa Bertram Inspiratie 11 okt 2018
Leestijd: 2 minuten

Wat is het verschil tussen slow juice en cold pressed juice?

Groente- en fruitsappen: ze worden tegenwoordig met allerlei technieken gemaakt. Het ene sapje is slow juiced en de ander is cold pressed. Maar wat betekent dat eigenlijk? We leggen het verschil uit tussen slow juice en cold pressed.

Waar we vroeger met een simpele sapcentrifuge aan de slag gingen, zijn er inmiddels veel onderzoeken die aantonen dat je meer voedingstoffen uit groente of fruit kan halen dan met een blender. Namelijk met de slow juice- en de cold press-techniek. Andere onderzoeken beweren daarentegen weer van niet. Is de ene techniek beter dan de ander? We zochten het uit.

Wat is het verschil tussen cold pressed juice en slow juice?

Bij cold pressed en slow juice worden de ingrediënten altijd koudgeperst. Als je groente of fruit blootstelt aan hitte (door blenden bijvoorbeeld), gaan er veel voedingsstoffen verloren.

Het verschil zit ‘m erin dat bij cold pressed een hydraulische pers wordt gebruikt. De machine plet de groente en het fruit (vergelijkbaar met alsof je je handen tegen elkaar aanslaat). Maar, daardoor komen lang niet alle voedingsstoffen vrij. “De structuur is waterig en minder rijk dan bij slow juicen,” vertelt sapjesmerk Frecious ons.

groentensap in een glas

Bij slow juicen wordt een speciale schroefpers gebruikt. Deze bootst je kiezen na en kneust als het ware de ingrediënten. Op die manier haal je de meest voedingsstoffen uit de groente. De schroefpers wringt alle voedingstoffen uit de vezel. Uit onderzoek van Frecious in een laboratorium blijkt dat er zo 47 procent meer voedingsstoffen vrij komen dan bij cold pressed juice.

Cold press is sneller en goedkoper, maar niet beter

Sommige ingrediënten als bladgroenten, gember en tarwegras kunnen alleen door een slow juicer. Met een hydraulische pers (de techniek die gebruikt wordt bij cold press juicen) kan dat niet. Tóch kiezen veel merken voor de cold press-techniek.

Zoals het woord al zegt, gaat het slow juicen erg langzaam. Het proces is lastig op te schalen, want de machines kunnen niet groter gemaakt worden. Het kost dus veel tijd om het sap te maken met deze techniek. De hydraulisch pers is wel makkelijk op te schalen en een stuk goedkoper: zo’n 4 keer goedkoper als een slow juicer. Daarom persen veel merken de meeste groente (en fruit)  in een cold press en de ingrediënten die daar niet in kunnen, in de slow juicer.

Bij de aflevering ‘Koud geperst’ van de Keuringsdienst van Waarde zagen we dat het niet uitmaakt welke techniek je gebruikt. Het verloren gaan van vitaminen zou onzin zijn. Zoals vaker het geval is, zijn er meerdere onderzoeken die verschillende waarheden claimen. Tip van ons: eet het fruit in z’n geheel (dan profiteer je sowieso van de meeste voedingsstoffen) of ga gewoon voor het sapje wat jij het lekkerst vindt, want is dat in the end niet het belangrijkst?

Sapjes en smoothies

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.