Redactie
Redactie Inspiratie 19 mei 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo kan je verse sapjes en smoothies het beste bewaren

Een vers gemaakt sapje of smoothie drinken we het liefst meteen op, maar soms is het fijn als hij ‘s ochtends al klaar staat. Maar, hoe zorg je er nu voor dat je verse sapjes zo lang mogelijk goed blijven? En hoe lang kan je ze eigenlijk bewaren? 

Het antwoord op deze vraag is lastig, want hoe langer je het sap bewaart, des te meer enzymen, vitaminen en voedingsstoffen het zal verliezen. Dus wil je het beste uit je sapje halen? Dan zul je toch echt iets vroeger op moeten staan.

Tips

Wil je toch echt het liefst al de avond van tevoren je juice klaar zetten of juist meenemen voor onderweg? Dan is er zeker een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden. Wij geven je een aantal tips.

1. Het type juicer. De ene juicer produceert betere kwaliteit dan de andere, waardoor je sommige soorten langer kunt bewaren dan anderen. Zo kun je sap uit een blender ongeveer acht uur bewaren, terwijl je sap uit een slow juicer tot maar liefst 24 uur kunt laten staan. Wel even schudden voor gebruik!

2. Het soort fruit. Ook fruitsoorten hebben invloed op hoe lang je sapjes kan bewaren. Zo is de ene soort gevoeliger voor oxidatie dan de andere. Appels worden bijvoorbeeld sneller bruin, terwijl citrusvruchten daar veel minder snel last van hebben. Ook kun je spelen met combinaties: een theelepeltje citroen- of limoensap bij vers appelsap doet niet alleen wonderen voor de smaak, maar ook voor de kleur en houdbaarheid.

3. De verpakking. Als je sap bewaart, doe dat dan in ieder geval in een afgedekte verpakking in de koelkast. Het liefste in een goed afsluitbare glazen pot zoals een mason jar en vul deze tot de rand, zodat er zo min mogelijk zuurstof bij kan. Bedek eventueel met een beetje citroensap of een laagje plasticfolie.

4. Schifting. Heb je een smoothie gemaakt met yoghurt en kiwi of ananas? Dan kan het gebeuren dat de yoghurt gaat schiften. Geen paniek! Doe het sap vlak voordat je het opdrinkt nog een minuutje in de blender en hij is weer net zo lekker romig als eerst. Geen blender bij de hand? Schud dan het flesje of glazen potje grondig.

Tot slot is het vooral een kwestie van gezond verstand. Kijk naar de kleur, proef een beetje, ruik en bepaal aan de hand daarvan of je sapje zijn beste tijd heeft gehad of dat hij nog lekker en good to go is.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.