Redactie
Redactie Inspiratie 3 jun 2015
Leestijd: 2 minuten

Zo bereid je de lekkerste verse peulvruchten

De lente is al een tijdje aangebroken en dat merken we overal om ons heen. Niet alleen schijnt het zonnetje weer volop (nou ja, soms dan), ook vinden we weer overal heerlijke verse peulvruchten.

Dit zijn onze favorieten, die je gelukkig ook nog tijdens het begin van de zomer kunt krijgen. Maar, wees snel, want het seizoen duurt slechts een paar maanden.

Tuinbonen

Als er één groentesoort is die ‘lente’ schreeuwt, is het de tuinboon wel. Hoewel je ze het hele jaar kunt vinden in het vriesvak, blik of pot, stralen de prachtige groene bonen wanneer ze vers op je bordje belanden. Het is even een werkje, maar het dubbel-doppen is het helemaal waard. Per persoon heb je ongeveer 750 gram tot een kilo verse (ongedopte) tuinbonen nodig.

Tuinbonen zijn met slechts een korreltje zout en een klontje boter of goede olijfolie al goddelijk, maar je kunt er natuurlijk allerlei kanten mee op. Denk bijvoorbeeld aan citroenrasp met geraspte Parmezaanse kaas, met tijm, door een pasta met room of lekker ouderwets met vers bonenkruid.

Verse doperwten

Ook verse doperwten zijn tijdens de lente weer volop verkrijgbaar. Vraag ernaar bij je groenteboer of kijk bij de luxere supermarkten, hier vind je ze soms (al dan niet gepeld) in het koelvak. Gebruik ongeveer een pond verse, ongedopte doperwten per persoon.

Verse doperwten bevatten zó veel smaak en hebben iets zoets, waardoor je ze zelfs rauw kunt eten. Wij serveren ze graag geblancheerd in een simpele groene salade met bijvoorbeeld geitenkaas, olijfolie en citroenrasp, als een puree, door risotto met groene asperges of als basis voor een soep. Andere ingrediënten die perfect bij de smaak van doperwten passen zijn verse munt en gedroogde ham of spek.

Kapucijners

Ze zijn misschien wat ouderwets, maar als je eenmaal verse kapucijners hebt geproefd wil je nooit meer anders. De smaak is minder zoet dan die van doperwten, maar doet het erg goed in een traditioneel captain’s dinner met uitgebakken spekjes, gebakken uienringen, piccalilly en mosterd.

Kapucijners hebben wij tot nu toe nog niet gezien bij de super, maar kun je wel bij de betere groentewinkel krijgen. Ook hiervan heb je ongeveer een pond nodig per persoon.

Je eigen boontjes doppen

Niet alleen is de smaak van verse peulvruchten waanzinnig lekker, je moet ze (over het algemeen) ook zelf doppen. Het kost even wat tijd (zeker als je tuinbonen dubbel-dopt), maar moeilijk is anders. In onderstaande video wordt precies uitgelegd hoe je dit makkelijk kunt doen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.