Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 2 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Met kerst uit eten? Dit zijn de leukste arrangementen van restaurants

Een groot aantal restaurants mag dan gesloten zijn rond kerst, op genoeg andere plekken kun je aanschuiven voor een extra feestelijk menu. Waar je naar onze mening moet zijn voor het allerlekkerste feesteten? Culy verzamelde de leukste arrangementen voor als je uit eten wil met kerst.

Uit eten met kerst: 7x restaurants met arrangementen

1. Weeshuis en LIZZ

Over WSHS (het hotel) en LIZZ (hun restaurant) schreven we eerder al dat het er ronduit betoverend is. Kun je nagaan hoe dit historische pand erbij ligt wanneer daar ook nog eens een flinke dosis kerst aan wordt toegevoegd. Met knetterende vuurtjes op de binnenplaats, op iedere vierkante meter wel een kerstboom en meterlange verlichting is het er simpelweg magisch. Dat je te midden van al die pracht en praal ook schitterend kunt eten, bewijst de michelinster die restaurant LIZZ eerder dit jaar kreeg.

Bekijk de Relais & Châteaux Weeshuis Gouda voor meer details en om te reserveren. 

Kerst arrangement bij WSHS (Gouda) als illustratie van restaurants met kerstmenu
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy
Kerst arrangement bij WSHS (Gouda)
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

2. Terroir (Utrecht)

Terroir is één van onze favoriete wijnbars met goed eten en hun doen en laten houden we dan ook graag in de gaten. We moeten daarbij meteen eerlijk toegeven: vanaf 24 december tot 10 januari is het restaurant gesloten. Wel organiseren ze een feestelijk pre-kerstmenu om het jaar af te sluiten, op 21, 22 en 23 december.

Wat je van hun kookstijl kunt verwachten? Culy omschreef het al eerder als ‘een leuke mengelmoes van klassiek en spannend, zodat er altijd wel iets op de menukaart staat dat je wil proeven” – en dat met zoveel mogelijk lokale en seizoensgebonden gerechten.

3. Flore** (Amsterdam)

Over Flore (horen we) niets dan lof en dat heeft alles te maken met de fantastische kwaliteit die chef Bas van Kranen er neerzet. Onder de leus conscious fine dining serveert hij de explosieve gerechten vol zuivere smaken. Opvallend daarbij is niet alleen hoe groenten een glansrol krijgen, zuivel wordt er bewust geschuwd. Dat draagt naar eigen zeggen alleen maar bij aan Bas’ creativiteit, die je voor kerst dus ook in de vorm van een festive menu kunt ontdekken. Een bijzonder restaurant, voor een bijzondere avond.

Goed om te weten: Flore** maakt onderdeel uit van Hotel de L’Europe. Geen plek meer in de tweesterrenzaak? Ook restaurants Marie en Trattoria Graziella zullen geopend zijn met kerst.

Bekijk de website van Flore voor meer details en om te reserveren. 

4. Bougainville (Amsterdam)

Doet de naam Bougainville een belletje bij je rinkelen? Zou goed kunnen: in oktober kroonde Tripadvisor het nog tot beste restaurant ter wereld. Moge dat – en hun van nature al erg feestelijke interieur – een goede reden zijn om die massaal geliefde plek eens te bezoeken met kerst. Voor de gelegenheid serveert de chef een speciaal 6-gangenmenu met topwijnen. Daarna liever je bed in rollen? Het kan bij het bijhorende Hotel TwentySeven.

Bezoek de website van restaurant Bougainville voor meer informatie en om te reserveren.

5. Tres (Rotterdam)

Avontuurlijkere eters kunnen hun hart ophalen bij het eigenzinnige Tres. De Rotterdamse zaak is rauw en stoer, inclusief chef met haarscherpe visie. Wat die visie dan moge zijn? Niet alleen komen alle (!) ingrediënten uit Nederland, wat zelf gemaakt kán worden, maakt de chef zelf. Geen wonder dat culinair recensent Mara Grimm de zaak vergelijkt met Noma. Zo wordt uit eten gaan met kerst sowieso een toffe trip.

Bezoek de website van restaurant Tres voor meer informatie en om te reserveren.

6. Daalder (Amsterdam)

Ook het steengoede Daalder doet mee aan kerst en dat met een menu om u tegen te zeggen. Luxe-ingrediënten als wagyu, kreeft en truffel domineren er het programma (dat eveneens ook in vegetarische variant beschikbaar is) in de van Dennis bekende opwindende combinaties.

Bezoek de website van Daalder voor meer informatie en om te reserveren.

7. Prix de Rome (Maastricht)

Limburgers opgelet: Prix de Rome in Maastricht serveert voor kerst een arrangement waar je maar wat graag je benen onder tafel wil schuiven. We zullen een paar gangen noemen: ravioli met
black angus, kimchi en hollandaise. Of coquilles met
XO saus, pastinaak en shiitake. Ofwel: exact zo’n menu waar wij de kerstperiode wel mee willen inzetten.

Bezoek de website van Prix de Rome voor meer informatie en om te reserveren.

Meer voor kerst?

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.