Japanse sando’s met fruit en een dikke laag room zijn de trend: dit moet je erover weten
We zijn dol op Japanse sando’s. De katsu sando staat dan ook vast op ons lunchrepertoire als we ons eens willen uitsloven. Toch zien we de laatste tijd steeds vaker fris en fruitige sando’s voorbijkomen. Fruit sando’s blijken een trend!
Japans lunchen met een luchtige sando
Japanse sando’s zijn alles wat we willen in een lunch. Twee sneetjes luchtig witbrood met zorgvuldig gekozen én neergelegde ingrediënten. Vaak een knappertje, een frisje, en iets om de boel samen te houden zoals een lekker sausje. En altijd fuwa fuwa, onze favoriete Japanse term: luchtig als een wolkje.
Heb je nog nooit genoten van een sando sandwich? Begin dan eens met de katsu sando: belegd met knapperig gebakken varkensvlees en kewpie mayonaise. Daarnaast zijn ook sando’s belegd met ei populair. Eiersalade, enkel een gekookt eitje of een omelet: in principe mag alles op de sando. Mits het beleg maar net zo ‘dik’ is als één sneetje brood, een centimetertje dus.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2019%2F04%2F1_katsu-sando-recept.jpg)
Fruit sando’s: fruit op brood
Pas ontdekten we dat er ook fruit sando’s in omloop zijn. We zagen ze al bij Ranchi in Amsterdam en tot onze verbazing kun je ze bij de betere Japanse avondwinkel zelfs kant-en-klaar kopen. En – zoals het een Japanse delicatesse betaamt – esthetisch zéér verantwoord.
Fruit sando’s zijn niks anders dan de Japanse sandwich belegd met room en fruit. Ze blijven rijkelijk belegd zodat elk ingrediënt zijn plek om te schitteren in kan nemen. De sando wordt vaak ingesmeerd met een licht gezoete room, waarna er vers fruit in wordt gedrukt. Fruit sando’s zijn een go to zomersnack, maar ook dé uitkomst als je en zin hebt in een appel en een boterham.
Culy’s Ogechi maakte een recept voor een fruit sando met aardbeien: zó lekker en zó mooi!
Eén hap van deze Japanse sandwiches met room en aardbeien en je snapt waarom ze trending zijn
Met gerookte watermeloen
Dat fruit sando’s buiten de landsgrenzen van Japan treden, is niet nieuw. We zagen ze eerder ook al bij Harry & Ida’s in New York. Hier wordt de sando belegd met watermeloen.
Toch is dit een klein gevalletje ‘valsspelerij,’ want de chef rookt de watermeloen en grilt ‘m daarna, zodat het fruit door kan als vegan steak. Lekker? Vast. Maar niet zo zoet en fris als deze trend.
Meer foodtrends uit Japan:
- Hier eet je verse taiyaki (zoete Japanse wafels) op de markt
- Matcha crêpes met een vulling van crème brûlée zijn de trend (en hier proef je ze)
- Trend-alert! Wat kun je met de ijsbekers uit de 7-Eleven winkels, die nu ook in Nederland te koop zijn?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Fmartine.jpeg)