Redactie
Redactie Inspiratie 2 apr 2014
Leestijd: 2 minuten

Tips om te flamberen, zonder dat je keuken in de fik vliegt

Flamberen ziet er waanzinnig uit en geeft een gerecht een bijzondere, specifieke smaak. Maar, niet iedereen weet precies waar je op moet letten, dus zetten we de belangrijkste do’s & don’ts op een rijtje.

De techniek komt uit de Franse keuken en wordt gebruikt om de alcohol uit sterke drank te laten verdampen. Hierdoor krijg je wel de smaak, maar niet de alcohol.

Sterke drank
Om te flamberen heb je drank nodig met een minimaal alcoholpercentage van 40%. Is het lager dan 40, dan brandt de drank niet of nauwelijks en kan de alcohol niet verdampen.

Voorbereiding is het halve werk
Omdat je met vuur speelt, is het belangrijk dat je op het nodige bent voorbereid. Zorg er dus voor dat je al je ingrediënten klaar hebt staan, je geen synthetische kleding (een katoenenschort volstaat) draagt en voor de zekerheid een deksel die op de pan past naast het fornuis hebt liggen. Met deze laatste kun je indien nodig het vuur doven.

Zorg er daarbij voor dat je je hoofd nooit, maar dan ook nóóit boven de pan houdt, en misschien wel het allerbelangrijkste: zet je afzuigkap UIT.

Aan de slag
Verwarm altijd eerst de sterke drank. Doe dit bijvoorbeeld in een koekenpan met daarin de te flamberen ingrediënten (bijvoorbeeld een stukje vlees, paddenstoelen of crêpes). Giet de drank er voorzichtig bij en als hij verwarmd is (hoeft zeker niet te koken) kantel je de pan voorzichtig een beetje van je af. Als het goed is vatten de alcoholdampen nu vlam, verdampt de alcohol en dooft het ‘vuur’ vanzelf.

Wil je liever aan tafel flamberen? Verwarm de drank dan in een apart pannetje en laat hem op eerder genoemde manier vlam vatten. Zet eerst het gerecht in kwestie op tafel en schenk meteen de drank erover. Klik hier voor een recept voor crêpes Suzette.

crêpes suzette

Vlam in de pan!

Iek! Vlam in de pan! Wat te doen als de vlam niet uit wilt gaan of je plots in paniek dreigt te raken? Onze tip: blijf vooral rustig en ga geen gekke dingen doen. Zoals we al eerder aanraadden is het handig om een deksel naast het fornuis te hebben liggen. Leg deze van je af op de pan, draai het vuur uit en door het zuurstofgebrek dooft de vlam vanzelf.

Veiligheid voorop
Tot slot: veiligheid staat altijd voorop. Probeer geen gekke dingen of zelf bedachte trucjes, en mocht het écht fout dreigen te gaan, draai dan het vuur uit en neem afstand van het fornuis.

En oja: gebruik liever geen lucifer of aansteker. Het flamberen werkt prima op de eerder beschreven manier!

Bron: Flickr

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.