Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 29 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Deze chef maakt de mooiste tie-dye koekjes (en dat kun jij ook!)

Hoe leuk om met Oud & Nieuw zelfgemaakte koekjes op tafel te zetten die óók nog eens prachtig gedecoreerd zijn. Rick Martinez maakt in dit filmpje van Bon Appétit tie-dye koekjes. Leuk voor de feestdagen, maar ook gewoon het hele jaar door. Plus, ze zijn lekker makkelijk te maken!

Suikerkoekjes zijn de basis

Als basis voor dit tie-dye koekjes recept moet je eerst suikerkoekjes maken. In het filmpje kun je heel goed zien hoe je deze het beste (en het snelste) kan maken. Anders is dit recept van Laura’s Bakery ook perfect.

Wat belangrijk is bij het maken van suikerkoekjes, is dat ze hun vorm behouden en niet te bruin worden. Ze hoeven dus ook maar heel kort te worden gebakken, zo’n 10 tot 12 minuten op ongeveer 180 graden.

Hou je koekjes goed in de gaten, want niet elke oven is hetzelfde.

Als je verschillende vormpjes gebruikt, zorg er dan voor dat je de kleinste koekjes vooraan legt op de bakplaat. Op deze manier kun je ze er makkelijk eerder uithalen als ze te bruin worden.

Glazuur maken? Easy!

Het glazuur maken heb je zo gedaan. Rick gebruikt in het filmpje poedersuiker, water, zout en melk. Voor deze tie-dye koekjes heb je naast glazuur, ook kleurstof nodig.

Rick maakt in de video gebruik van natuurlijke kleurstoffen, maar je kunt natuurlijk ook gewoon reguliere producten gebruiken. Wil je ook graag natuurlijke kleuring gebruiken? Ekoplaza verkoopt biologische en natuurlijke kleurstof. Ook kun je het vinden bij bakwinkels.

Tie-dye, hoe doe je dat?

Tie-dye komt van de techniek van stof bij elkaar binden, om het zo te kleuren. Hierdoor krijg je een bepaald kleurpatroon wat wij kennen als tie-dye. 

Deze tie-dye koekjes kun je natuurlijk geen knoop in leggen, dus doen we het op een andere manier. En dat is makkelijker dan je denkt!

Je druppelt simpelweg wat verschillende kleuren glazuur op een bordje en dipt het koekje erin. Gaat het mis? Dan kun je het glazuur er gewoon afvegen en het opnieuw proberen. Foolproof dus.

Tip: je kunt nog andere decoraties gebruiken, zoals (eetbare) glitters en sprinkles.

Meer koekjes bakken

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.