Claire de Court
Claire de Court Inspiratie 28 dec 2019
Leestijd: 2 minuten

Pot-au-feu: alles over deze bekende Franse stoofpot

De behoefte aan stoofpot is groot, al helemaal nu de winter is begonnen. De Fransen weten daar wel raad mee. Vandaag vertellen we je alles over pot-au-feu, dé stoofpot uit Frankrijk met seizoensgroenten.

‘Pot op het vuur’, is de Nederlandse vertaling. Die betekenis zegt je misschien niet veel. Daar maken wij verandering in. Tijd om ervoor te gaan zitten en ons te verdiepen in dit simpele, maar oh-zo-lekkere Franse gerecht.

Pot met krachtvoer

Als je op wintersport bent geweest in Frankrijk, heb je het misschien weleens op de kaart zien staan bij een restaurant in de bergen.

Pot-au-feu is een oer-oud Frans gerecht wat simpel, maar ongelofelijk voedzaam en lekker is. Lekker handig dus, als je nog een lange tocht voor de boeg hebt.

Maar uiteraard is dit gerecht niet alleen voor wintersporters. Iedereen die houdt van stoofpot wordt blij van pot-au-feu. En al helemaal tijdens deze wintermaanden is een goeie portie krachtvoer haast essentieel.

Taai vlees?

Pot-au-feu is een maaltijd die bestaat uit lang gegaard rundvlees met seizoensgroenten. De ingrediënten van het gerecht verschillen dus, afhankelijk van de tijd van het jaar.

Voor pot-au-feu wordt meestal wat taaiere delen van de koe gebruikt. Denk aan ossenstaart en klapstuk. Daarnaast zijn mergpijpen populair om te gebruiken voor de bouillon.

Het vlees wordt voor lange tijd gegaard in een gietijzeren pan zonder deksel. Hierdoor wordt het lekker zacht en súper gaar.

Groenten van het seizoen

Het vlees wordt gegaard in een bouillon van seizoensgroenten. In de winter moet je dus denken aan wortel, pastinaak en prei. De bouillon wordt op smaak gebracht met kruiden en wijn.

De bouillon is meestal helder van kleur en wordt vaak apart geserveerd (maar dit hoeft niet!). Brood of croutons zijn gebruikelijk om erbij te eten.

Naast groenten, worden gekookte aardappelen bij pot-au-feu geserveerd. Maar het gaat allemaal niet volgens een vast boekje. Het is dus ook hartstikke leuk om het bijvoorbeeld met pompoen en zoete aardappel te maken. Be creative! 

Slow cooking it is!

Hyped? Wij geven je groot gelijk. Gelukkig is pot-au-feu thuis maken niet moeilijk. Het kost wel, zoals je waarschijnlijk al had verwacht, flink wat tijd. Je ‘pot op vuur’ zal minimaal rond de 5 uur moeten sudderen voor optimaal resultaat.

Voor pot-au-feu heb je zo’n 1,5 kilogram vlees nodig. Je kunt zelf bepalen welk vlees je het lekkerst vind. Per kilo rundvlees zul je ongeveer 3 kilo water nodig hebben. Een lekkere grote gietijzeren pan is dus handig.

Omdat je voor pot-au-feu seizoensgroenten gebruikt, zijn er ontzettend veel variaties om te maken. In de onderstaande video zie je hoe een variant van pot-au-feu wordt gemaakt:

Meer pruttelmaaltijden:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.