Redactie
Redactie Inspiratie 21 dec 2017
Leestijd: 2 minuten

10 tips voor een prachtig versierde kersttafel

Hoewel het eten (en de gezelligheid) voor velen het belangrijkst is tijdens kerst, kan een prachtig gedekte kersttafel toch écht het verschil maken. 10 handige tips om ervoor te zorgen dat je kersttafel er beeldschoon uitziet:

1. Eén onderdeel kan al een groot verschil maken, het zijn namelijk de kleine dingen die het verschil maken. Een mooie kerstkrans midden op tafel, een etagère vol hapjes, een grote kandelaar…

2. Probeer zoveel mogelijk spulletjes in dezelfde stijl te gebruiken, en niet van alles wat. Zo creëer je rust en consistentie en ziet het er gelijk een stuk netter en mooier uit. Wel kun je vanuit dezelfde stijl afwisselen in kleur. Dus van hetzelfde soort servies een rood onderbord met een wit bordje erop, of een zwart glas voor het water en een doorzichtig glas voor de wijn.

3. Versier je glazen met een mooi lintje (te koop in hobbywinkels) in de kleur van je kaarsen of bloemen. Hetzelfde kun je doen met het bestek!

4. Gebruik voor een extra kerst-effect spulletjes uit je kerstboom, en leg deze in het midden samen met wat mooie (schone) kerstakjes of denneappels. Het oogt niet alleen mooi, maar het ruikt ook goddelijk! Ook mooi om rond de voet van je glazen te draperen.

5. Koop mooie stof op bijvoorbeeld de markt en maak er zelf servetten van. Leg ze op tafel met (zelfgemaakte) “servetringen” met bijvoorbeeld lintjes, takjes of touwtjes. Een mooie theedoek doet het opgevouwen ook goed als servet (en kun je lekker daarna uitwassen).

6. Maak kartonnen doosjes met zelfgemaakte koekjes of kleine broodjes en zet deze bij ieder bord, met daaraan een naamkaartje. Vind je dit teveel werk, dan kun je ook kant-en-klare huisjes kopen bij bijvoorbeeld Blokker, Xenos of IKEA (waar normaliter een kaarsje in gaat).

7. Koop spuitbussen in goud en zilver en gebruik plakband om patronen te maken op bijvoorbeeld glazen, kaarsen en kaarsenstandaards.

8. Kies complementaire kleuren voor je aankleding. Dat hoeft niet altijd traditioneel rood en groen te zijn, maar denk ook eens aan paars en groen, paars en zilver, rood en goud, blauw en zilver, et cetera.

9. Niet zoveel geld voor aankleding? Een schaal met mooie rode appels doet het altijd goed, of vul een smal flesje of weckpot met verse harde groene kruiden (zoals salie, tijm en rozemarijn, liever geen basilicum of munt).

10. Een tafel zonder eten erop ziet er vaak nog kaal uit. Doe daarom een klein kerstballetje in de glazen en leg een cadeautje, takje, kaars of mooi gevouwen servet op de borden om het geheel ook leuk aan te kleden vóórdat de gerechten op tafel getoverd worden.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.