Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 7 dec 2021
Leestijd: 3 minuten

10 x de lekkerste snacks van de Duitse kerstmarkt

Je houdt ervan of je loopt er met een grote boog omheen; feit blijft dat jaarlijks miljoenen bezoekers het ultieme kerstgevoel opzoeken met een bezoek aan de Duitse kerstmarkt. Eén van de belangrijkste redenen hiervoor? De snacks: het maakt de Duitse kerstmarkt tot een echte foodie walhalla.

Van Schmalzkuchen tot Schupfnudeln: vergeet de alom bekende curryworsten en brezeln, want onze oosterburen hebben een culinair tandje bijgezet. Er is zoveel meer aanbod dan alleen de klassieke parels en daarom hebben we de lekkerste snacks van de Duitse kerstmarkt even onder elkaar gezet. Om bij je volgende bezoek efficiënt te werk te gaan natuurlijk. Of maak ze zelf en haal de Duitse kerstmarkt naar huis.

10 x snacks van de Duitse kerstmarkt

1. Reibekuchen of Kartoffelpuffer

Aardappelen: Duitsers zijn er dol op. In het geval van Reibekuchen – ook vaak Kartoffelpuffer genoemd – zijn het geraspte aardappelpannenkoeken, gemaakt met bloem, ei, ui, zout en peper en gebakken in een goede laag zonnebloemolie. Zoet geserveerd met bijvoorbeeld appelmoes, hartig met een dot zure room. Honger gekregen? Vergelijkbare latkes maak je eenvoudig zelf.

Kartoffelpuffer
Bron: Pixabay

2. Gebrannte Mandeln

De uitgelezen snack om een volle zak van mee te nemen naar huis. Deze geroosterde of gebrande amandelen hebben een overheerlijke crunch door de gekaramelliseerde laag met een vleugje kaneel. Pas op: hoog dooreet gehalte.

Zelf maken? Doen, want dat is verslavend leuk! Wij hebben een heel fijn recept voor gebrande amandelen zoals op de kerstmarkt.

Gebrannte mandeln
Bron: Pixabay

3. Knoblauchbrot

Knoflookbrood is altijd een goed idee, dus waarom niet ook op de Duitse kerstmarkt? Gebakken met een fikse laag boter, besmeerd met (daar is ‘ie weer) zure room en getopt met een arrangement van hartige hoogtepunten: voor dit Knoblauchbrot komen we graag terug.

Bron: Pixabay

4. Gebratene Knoblauchpilze

Ongelooflijk lekker in al haar eenvoud: gebakken champignons met zoetgebakken uien, overgoten met een smeuïge knoflooksaus op basis van room en dille. Geef ons dit elke dag.

5. Lángos

Hoe zeer wij de Duitse keuken ook kunnen waarderen, we zijn de Duitsers ook dankbaar dat er voor snacks de grens over wordt gespiekt. Naar de Hongaren bijvoorbeeld, in het geval van Lángos: gefrituurd platbrood (waarbij het deeg in sommige gevallen wordt aangevuld met aardappelpuree), ingesmeerd met knoflookolie en belegd met zure room, kaas en talloze andere hartige toppings.

6. Schupfnudeln

Veel gegeten in Zuid Duitsland en Oostenrijk én met stip op nummer één van de lijst met beste snacknamen: Schupfnudeln. Een langwerpige en handgerolde aardappel dumpling die licht doet denken aan de Italiaanse gnocchi. Ook bij de Schupfnudeln geldt: aftoppen met hartige toevoegingen, variërend van ham en Parmezaanse kaas tot crème fraîche en bieslook.

Bron: Pixabay

7. Spätzle

Koolhydraatarm de dag doorkomen op een Duitse kerstmarkt is een uitdaging: zo getuige ook de pastasoort Spätzle of Spaetzle. Zeer favoriet ook in buurlanden als Oostenrijk en Zwitserland. Omdat (ook hier) vaak kaas wordt toegevoegd, is de vergelijking met mac & cheese snel gemaakt.

8. Fruchtspieße

We horen je denken: fruit? Op de Duitse kerstmarkt? Is dat niet veel te gezond? Wees niet bang, dit fruit op een stokje wordt omhuld met een laag chocolade. Het perfecte toetje voor een waardig kerstgevoel op de Duitse kerstmarkt.

Bron: Pixabay

9. Schmalzkuchen

Wil je toch liever het deegthema voortzetten, dan kunnen we je Schmalzkuchen aanbevelen: deze luchtige gefrituurde kleine donut-achtigen zijn gerold in poedersuiker en doen daarom denken aan z’n grote Nederlandse broer de oliebol. Belangrijk verschil: hier kun je er meer van op.

10. Feuerzangenbowle

Aangezien je inmiddels flinke dorst zult hebben, sluiten we de lijst af met een drankje. Glühwein en heiße Schoko zijn ons allen bekend, dus introduceren we je graag het spektakelstuk Feuerzangenbowle: eveneens een warme drank voor de koude dagen, maar bij deze gekruide rode wijn wordt er in een grote pan een 15 centimeter hoge ‘suikerhoed’ met 54% bruine rum geflambeerd. De smeltende suiker geeft een onvergetelijke smaak aan de drank.

Een mooie afsluiter van de Duitse kerstmarkt, denken wij zo.

Feuerzangenbowle
Bron: Pixabay

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.