Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 6 dec 2023
Leestijd: 4 minuten

Wie is Sohla El-Waylly en waarom is haar kookboek (Start Here) een bestseller?

Ze stond in 2021 samen met Dua Lipa, Amanda Gorman en Doja Cat in de Time100 Next-lijst met de invloedrijkste personen voor de toekomst, haar eerste kookboek (Start Here) is net uit en nu al een NYT-bestseller én we zien haar gezicht ineens overal. Hoog tijd dus om Sohla El-Waylly aan je voor te stellen.

Bekend gezicht

Culinair schrijver Sohla El-Waylly is op dit moment in drie verschillende series tegelijk te zien: The Big Brunch op HBO Max, Ancient Recipes op History en in de veel bekeken Mystery Menu-video’s van NYT Cooking op YouTube (het kookkanaal van de New York Times).

In die laatste serie is ze veelal samen te zien met haar man Ham El-Waylly – een chefkok – waarbij ze de bizarre uitdaging aan gaan om een heel menu te maken rondom ingrediënten als augurken, pindakaas of Halloween-snoep. Dat dat zeer vermakelijke video’s oplevert, hoeven we je vast niet te vertellen.

Bon Appétit met een nare bijsmaak

Niet heel gek dus dat je je misschien afvraagt: wie is die vrouw die ik overal zie en waarom is haar boek een bestseller?

Sohla is chefkok, restauranteigenaar en culinair schrijver. Ze werkte in New York bij sterrenzaken en opende in 2016 samen met haar man restaurant Hail Mary in Brooklyn.

Veel mensen zullen haar gezicht nog wel kennen van de razend populaire kookvideo’s van het Amerikaanse tijdschrift Bon Appétit – dat ook in Nederlandse culinaire kringen op de voet wordt gevolgd. Ze was culinair redacteur bij dat magazine, en verscheen samen met (toen) bekende(re) namen als Carla Lalli Music, Molly Baz en Claire Saffitz regelmatig in video’s online.

In 2020 – te midden van de corona-crisis – sprak ze zich uit over racisme en salarisdiscriminatie bij het tijdschrift. Niet alleen kwam de toenmalig hoofdredacteur onder vuur te liggen, Sohla deed ook een boekje open over hoe haar witte collega’s meer betaald kregen, met name om op beeld te verschijnen in video’s.

Het zorgde voor een grote omslag bij het magazine; niet alleen namen veel van de bekende gezichten ontslag in solidariteit met Sohla en andere collega’s van kleur, het magazine is sinds die tijd ook veel inclusiever geworden.

Start Here

Veel van die ex-collega’s brachten sinds die tijd ook eigen kookboeken uit (Claire Saffitz, Molly Baz en Carla Lalli Music bijvoorbeeld), en ook Sohla’s ster is sinds die tijd rijzende. Na Bon Appétit ging ze samenwerken met YouTube-held Binging with Babish, en volgden alle hierboven genoemde programma’s. Het wachten was nog op haar eigen boek, maar ziedaar: net in tijd voor de feestdagen arriveerde Start Here bij de boekhandel.

Er is nog geen Nederlandse vertaling van het boek – of die er gaat komen met de vele kookboeken van Nederlandse auteurs die er momenteel uitkomen is ook maar de vraag – maar in Amerika is het al een bestseller.

Een betere (thuis)kok worden

Wij snappen dat wel: dit is een boek dat je wil hebben, zelfs als je boekenkast al uitpuilt van de kookboeken. Om te beginnen bestaat het uit 656 pagina’s (weet je meteen waarom het zo lang duurde), en de titel Start Here: Instructions for Becoming a Better Cook mag je beslist letterlijk nemen. Het is een praktische, uitgebreide gids voor iedereen die zijn kookskills wil opvijzelen. In het intro van haar boek schrijft Sohla: “Zie het als de kookschool in boekvorm, zonder de schulden.”

Veel van de basiskookboeken die er zijn, zijn niet per se enthousiasmerend en kunnen moeilijk zijn om doorheen te komen. Sohla wilde het boek maken dat zij als beginnende kok heeft gemist: “Ik wilde dat mijn kookboek dezelfde chill vibes heeft als die vriend die je laat zien hoe je moet koken.”

In haar boek is veel ruimte voor stap-voor-stap bereidingen en bijbehorende foto’s, bijvoorbeeld voor het maken van een klassieke Franse omelet. Maar er is óók veel ruimte voor trial & error. Zo zegt Sohla: “Fouten maken is vaak dé manier om fundamentele technieken en zelfvertrouwen in de keuken op te bouwen.”

> Start Here van Sohla El-Waylly (Engelse versie) is online te koop voor €31,99.

Recepten van Sohla

Naast een culinaire opleiding en de altijd opgewekte toon van Sohla krijg je er natuurlijk ook een heleboel recepten bij. Wat maakt ze dan zoal? Verwacht dezelfde toffe, creatieve kookstijl als je van haar kende bij Bon Appétit.

In het boek staan recepten voor gebrande citroenrisotto, krokante zalm met radijsjes en Nuoc Cham en Tres Leches-taart.

Voor ons reden genoeg om dit boek op ons verlanglijstje voor de Kerstman te zetten.

Meer toffe Culy Vrouwen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.