Auke Sprangers
Auke Sprangers Inspiratie 24 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Hier scoor je de lekkerste high-end snacks in Amsterdam

Lekker, zo’n avondje uitgebreid tafelen bij een onvergetelijk restaurant. Maar waar we bij Culy ook erg gelukkig van worden, is dat deze restaurants zich ook steeds vaker op oldschool snacks richten. Om die vervolgens om te toveren tot een 2.0 versie. Een knap staaltje haute friture dus. En laten snacks en 2.0 versies nou net twee dingen zijn waar we geen genoeg van kunnen krijgen. Dit zijn de plekken waar je die lekkerste super-de-luxe snacks in Amsterdam kunt scoren.

De lekkerste high-end snacks in Amsterdam

Wanneer het een uur of 4 ‘s nachts is, beperken we het selectieproces enkel tot de afstand – rollend naar huis. Maar aangezien deze onvergetelijke exemplaren met veel tijd, liefde en aandacht zijn gecreëerd, fietsen we hier graag voor om. We hebben het over klassieke snacks in een nieuw kwaliteitsjasje, zorgvuldig bereid met ingrediënten van de hoogste kwaliteit. We zagen de trend ontstaan in de lockdown – we dromen nog steeds over de kaassoufflés van Gebr. Hartering – en gelukkig is ‘t een blijvertje.

De Paindefrikandel van Paindemie

Begonnen tijdens de lockdown, inmiddels gevestigd op de Kinkerstraat. Chef Guillaume de Beer heeft z’n sporen inmiddels wel verdiend en dus nemen we de snacks van Paindemie serieus. Verwacht burgers 2.0, sando’s met black pudding, een hotdogtosti en – voor een prikkie overigens, want slechts €3,50 – een Paindefrikandel.

De frikandellen van Slagerij de Beurs

Het heeft geen vaste plek op de kaart en dat maakt ‘m misschien nog gewilder: de frikandel van Slagerij de Beurs. Eens in de zoveel tijd wordt er een event aan gewijd en zijn deze ambachtelijke lange jongens binnen een mum van tijd uitverkocht. En aangezien Chef Timo de Beurs en team echt vakmannen zijn, getuige o.a. hun legendarische paté-en-croûte, is de frikandel er eentje die je niet wilt missen. Dapper genoeg om zelf een poging te wagen? Timo heeft z’n recept al wel ‘s verklapt op FoodTube.

De sesamschuitjes van Europizza

Sinds enige tijd is er een gerecht waar menig restaurantfanaat z’n vingers bij aflikt: de sesamschuitjes bij Europizza. Deze verslavend lekkere variant op de Chinese dim sum-klassieker is gevuld met wijting in plaats van garnalen, en zo perfect vettig dat we er het liefst een voorraadje van in de vriezer willen leggen. Nu maar hopen dat ‘ie een vaste plek op het menu krijgt. Je begrijpt: een belangrijke stop op de route van high-end snacks in Amsterdam.

De hartige churros van 101 Gowrie

Ook bij 101 Gowrie zijn ze niet vies van een experimentje met de klassieker, bewees deze variant op friet met milkshake al eerder. En toen zagen we daar de hartige churro. En dan is er een kans dat je een berg smeltende kaas voor je ziet, maar niks is minder waar. Want zoals we gewend zijn van chef Alex Haupt tovert ‘ie zelfs een churro om tot een waar kunstwerk, namelijk met geelvintonijn gezouten in kombu, Nederlandse wasabi en een gel van dashi.

De Hotdoctopus van Sjefietshe

Eentje die niet in de lijst van snacks in Amsterdam mag ontbreken, is de hotdoctopus, die al even bestaat, maar nog steeds alle credits krijgt die ‘ie verdient. De octopus siert het zachte brioche-broodje op deze hotdog 2.0, afgetopt met huisgemaakte calamansi-mayo, koriander, bieslook en een augurk on the side. Overigens zijn we van Culy ook al enige tijd fan van dit concept, precies de reden dat we deze octodog maakten.

Public Space

We sluiten de lijst af met een fikse portie decadentie, wat best lekker is op z’n tijd. In haar lovende Parool-recensie over Public Space in Amsterdam-Noord kwam culinair schrijfster Mara Grimm haast woorden te kort toen ‘t ging over de stukjes bot met beenmerg met sjalottenchutney en foreleitjes. Swipe even door onderstaande Instagrampost en je kunt niet anders dan dit enthousiasme beamen.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.