Martine van Groenigen
Martine van Groenigen Kooktips 24 sep 2022
Leestijd: 2 minuten

Attentie: dit is het beste mes om tomaten mee te snijden

Je duikt de keuken in om de perfecte sandwich met tomaat te bereiden en bij ‘t zorgvuldig snijden van die rooie rakkers druk je ze bijna kapot met je mes en blijft er een snotterig geheel achter. Wéér een te bot mes om tomaten te snijden. Gelukkig stuitten wij onlangs op het perfecte tomatenmes. Netjes tomaten snijden was nog nooit zo gemakkelijk.

Hierom moet je tomatenmes altijd vlijmscherp zijn

Ga je aan de haal met pomodori dan is het te allen tijde belangrijk dat je een scherp mes hebt. Heb je geen messenslijper in je keukenla liggen, koop die dan. Culy’s Martine geloofde nooit zo in scherpe messen, maar sinds ze dagelijks staat te mise en place’en in een restaurantkeuken weet ze wel beter. Geloof ons: het maakt ons leven écht gemakkelijker en is vriendelijker voor de spieren in hand en pols.

Dat niet alleen: de vezels in je tomaten (maar in elk ander product dat je snijdt) blijven beter intact als je snijdt met een scherp mes. Je zou denken dat dat niet zoveel uitmaakt, maar als ‘t gaat om de houdbaarheid van het gesneden product is dat wel degelijk belangrijk. Een tomaat gesneden met een scherp tomatenmes kun je langer bewaren dan een soggy tomaat waar het mes doorheen is geduwd.

Dit tomatenmes moet je hebben

Er veel theorieën rond over een goed tomatenmes. De een wil niets anders dan een vlijmscherp koksmes, de ander gebruikt een saitaku mes en legt de tomaten tussen twee borden. Maar er is eigenlijk maar één mes echt goed: het kleine kartelmesje.

De kartels zagen namelijk als kleine tandjes je tomaat doormidden, een methode waar het ‘vlees’ van de tomaat erg goed op gaat. Zeker als dit mesje goed scherp is, de tandjes dicht op elkaar zitten én je er zelf goed mee om kunt gaan.

Snijd je kleine cherrytomaatjes? Ga dan voor een klein kartelmesje. Snijd je grote vlees- of coeur de boeuf tomaten, dan kun je een groot kartelmes gebruiken. Juist: een broodmes volstaat hier erg goed.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.