Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Recepten 3 apr 2021
Leestijd: 1 minuut

Culy Homemade: donburi met sticky teriyaki paddenstoelen

Wat is een rijstbowl toch een geweldige uitvinding. Je kunt er zó veel kanten mee op en eigenlijk is het praktisch altijd lekker. Deze donburi (Japanse rijstbowl) is onze nieuwe favoriet. Dat komt voor een groot deel door de sticky teriyaki paddenstoelen, die bijna vlezig van textuur zijn.

Donburi is het Japanse antwoord op de rijstbowl. Die maken we in dit recept trouwens voor een keer met bruine rijst, in plaats van witte. Wil je die nog wat pimpen, hou je dan vooral niet in om een scheutje sojasaus door de rijst te roeren. Of juist een beetje rijstazijn, voor een friszuur accent.

8 simpele tips om gewone witte rijst nét even wat spannender te maken

donburi met sticky teriyaki paddenstoelen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Donburi met sticky teriyaki paddenstoelen

Verwarm de oven voor op 200 graden. Verhit een laagje sesamolie in een ovenbestendige pan op medium vuur en en voeg er de oesterzwammen aan toe. Laat 2 minuutjes bakken.

Neem er nu een lege kookpan bij en plaats de kookpan met de onderkant bovenop de paddenstoelen. Druk de bovenste pan goed aan. Duw de paddenstoelen zo ongeveer 1 minuut plat, zodat ze iets gekneusd zijn. Kruid af met zout en peper en schenk er de teriyakisaus bij. Zet het vuur af en zet de pan onmiddellijk gedurende 15 minuten in de warme oven.

Maak intussen de andere ingrediënten voor de donburi. Kook de bruine rijst volgens de verpakking en giet af. Verdeel de rijst over twee kommen. Leg in elke kom een halve avocado en lepel er een beetje sojasaus en wat chilivlokken over.

Verhit een scheutje sesamolie op medium vuur en bak twee spiegeleitjes. Schik in elke bowl een eitje. Verdeel ook de paddenstoelen over de kommen en werk de donburi af met de kiemen en de pinda’s.

donburi met sticky teriyaki paddenstoelen
Bron: Winnie Verswijvel voor Culy

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.