Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 26 mei 2017
Leestijd: 2 minuten

Scallion oil: een simpele, aromatische olie uit de Aziatische keuken

Scallion oil is onmisbaar in de keukens van Vietnamese en Chinese restaurants. Ook Momofuku-chef David Chang heeft zijn intense liefde voor deze olie, op basis van bosui, al openlijk verklaard. Tijd om zelf eens een dosis te brouwen dus.

Da’s ook toevallig: zonder te weten wat het precies was, maakte Culy’s Nancy dit brouwsel al een tijdje zelf. Vaak krijg je in Chinese restaurants namelijk een klein schaaltje van deze olie, om bijvoorbeeld over je congee met zoute kip te druppelen. Het was deze scallion oil, die de gerechten naar een hoger niveau tilde. Verslavend lekker.

Navraag bij de bediening stuurde ons naar huis met een dooie mus (veel verder dan de woorden slaolie en gember kwamen we niet), dus dan rest een Culy niks anders dan net zolang uitproberen tot je iets krijgt dat ongeveer zo smaakt.

Roer door een bord warme noodles

Nu weten we gelukkig precíes wat er in scallion oil gaat: lente-ui, neutraal smakende olie, gember en zout. C’est tout. Sommige versies worden zelfs zonder de gember gemaakt. En toch is dit eenvoudige sausje hetgeen dat onze ramen, noodles en congee een kick geeft.

In de Chinese keuken gaat het bijvoorbeeld over gegrild vlees, kip of rijst. In de Vietnamese keuken (waar ze het Mo Hanh noemen), wordt het veel gebruikt op bánh mì, rijstnoedels en spring rolls van rijstpapier. Maar de olie is ook fantastisch op kokkels, geroosterde bloemkool, eieren en gewoon door een bord vol warme noodles.

scallion oil

Bereidingswijzen

Er zijn verschillende manieren om de olie te maken. Sommige recepten schrijven voor dat het al voldoende is om warme olie over de ingrediënten te gieten. Even laten trekken en klaar ben je. In andere recepten worden stukjes lente-ui mee gegaard in de olie, tot ze bruinen en slinken.

Ook de ingrediënten verschillen: je kunt de olie ook maken zónder gember (al zijn wij groot fan van de versie mét) en soms wordt ook sojasaus (lichte en donkere) en suiker toegevoegd.

David Chang gebruikt in zijn versie zelfs nog een klein drupje sherryazijn. Opvallend: hij verwarmt zijn olie niet, maar laat alle rauwe ingrediënten een kwartiertje trekken in koude olie.

Zo maak je zelf scallion oil

Wij gaan voor de tussenweg: verwarm voor een supersnelle scallion oil 240 ml neutraal smakende olie in een steelpannetje. Doe 300 gram gehakte bosuitjes, een snuf zout en een stukje geraspte gember ter grootte van een duim in een kom. Schenk de warme olie eroverheen en laat alles afkoelen.

Daarna kun je de olie gebruiken of in een luchtdichte verpakking in de koelkast bewaren. De scallion oil blijft zo’n twee weken goed.

Voor de andere versie kun je het recept in onderstaande video opvolgen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.