Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 10 okt 2018
Leestijd: 3 minuten

Sake bestellen in een restaurant: waar moet je op letten?

Onlangs was het World Sake Dag (dat valt jaarlijks op de eerste dag van oktober). Mooie aanleiding voor restaurant Izakaya in Amsterdam om ons kennis te laten maken met de wereld van sake! Die is immers net zo eindeloos en complex als wijn. Maar er is een groot verschil: sake combineert eigenlijk altijd wel lekker met je gerecht. Reden te meer dus om af en toe een glaasje sake te bestellen, in plaats van weer een glas wijn. Maar waar moet je op letten als je sake bestelt in een restaurant?

Bij Izakaya worden we voorgesteld aan Simon Hofstra. Hij is sake expert en benoemd met de titel ‘Sake samurai’. Hij wordt daarom ook wel ‘Sake Simon’ genoemd. Wij willen eigenlijk wel van hem weten waar je precies op moet letten als je een glaasje sake bestelt in een restaurant.

Sake bestellen

Geen foute combinaties

Allereerst het goede nieuws: sake laat zich zó goed combineren met gerechten, dat er eigenlijk geen foute combinaties bestaan. Anders dan bij wijn, die je feilloos moet afstemmen op het gerecht, is sake een allemansvriend. You can’t go wrong.

Dat betekent overigens niet dat sake niet complex zou zijn: er zijn heel veel verschillende soorten sake, die met verschillende brouwprocessen tot stand komen en verschillende ingrediënten bevatten. En waar wijn 200 verschillende aromacomponenten kan bevatten, kan sake er wel 400 hebben!

Als je vaker sake drinkt, heb je vast weleens gehoord van junmai en ginjo. Ook bestaat er rode sake, rosé sake, oude gelaagde sake, hout gelagerde sake en de nu zo populaire mousserende (sparkling) sake. Die laatstgenoemde is momenteel vooral geliefd bij jongeren in Japan, omdat het een nieuwe, hippe manier is om een ouderwets drankje nieuw leven in te blazen.

Sake fles: sake bestellen

Warme of koude sake?

De serveertemperatuur van al die soorten sake verschilt. Zo serveer je volgens Simon een florale, fruitige sake nooit warm: dit is top premium kwaliteit sake, dus zonde om die te verwarmen!

Toch bestaat er ook een misverstand over warme sake: mensen denken vaak dat restaurants voor warme sake altijd goedkope sake zouden gebruiken. Maar veel van de betere restaurants schaffen nu juist ook mooie, elegante warme sake aan, om te laten zien dat ze zich hierin onderscheiden.

Sake bestellen

Sake bestellen: waar moet je op letten?

Bij sommige Japanse restaurants krijg je als je een glaasje sake wilt een heel menu met een lijst met sake soorten onder je neus. Maar welke moet je dan bestellen? Waar let je op?

Simon tipt allereerst: “Laat je adviseren door het personeel”. Die weten precies welke soorten sake ze in huis hebben gehaald en welke de moeite waard zijn.

Ook tipt hij: “Ga vooral voor een florale sake, die zijn meestal wat eleganter.” Dat betekent overigens niet per se dat een florale, elegante sake beter zou zijn dan bijvoorbeeld een volle, robuuste sake. Simon: “Een vriend van mij woont in Californië en verkoopt sake. Hij houdt juist van de volle, stevige soorten sake.” Dus ook voor sake geldt: smaken verschillen…

Zin om lekker sake te gaan proeven? Izakaya in Amsterdam beschikt over een uitgebreide sake kaart. Je vindt IZAKAYA Kitchen & Bar aan de Albert Cuypstraat 2-6 in Amsterdam. 

Meer lezen over sake:

Sake cups

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.