Redactie
Redactie Inspiratie 23 feb 2015
Leestijd: 1 minuut

Zo wordt roggebrood gemaakt (en dit is ons favoriete beleg!)

Bij een homemade erwtensoep hoort wat ons betreft een sneetje roggebrood met roomboter en katenspek. Maar hoe wordt roggebrood eigenlijk gemaakt?

Roggebrood wordt gemaakt van rogge, water, zout en vaak ook gist of zuurdesem. Soms wordt er ook tarwe gebruikt. De bereiding kan per regio en bakkerij enorm verschillen; iedere bakker heeft zo z’n eigen recept.

Rogge is een soort graan, verre familie van de tarwe. Gebruikt voor roggebrood, taaitaai en ontbijtkoek, maar ook voor het stoken van whisky!

Fries roggebrood wordt bijvoorbeeld gemaakt van gebroken roggekorrels en kent een baktijd die kan oplopen tot wel 24 uur. Terwijl Brabants roggebrood een veel kortere baktijd heeft, met de helft tarwebloem wordt gemaakt en daardoor ook lichter van kleur is. Maar je hebt ook een Gelderse, Groningse, Limburgse en Overijsselse variant. Keuze genoeg…

Gezond!?
Roggebrood bevat 30 procent meer vezels dan volkorenbrood en het bevat veel ijzer. De precieze voedingswaarden verschillen per bereiding. Sla er dus altijd de ingrediëntenlijst op na als je bijvoorbeeld zeker wil weten dat het brood alleen van rogge – en niet ook met tarwe – is gemaakt. Ook wordt er nog wel eens suiker toegevoegd; houd dat in de gaten als je liever suikervrij eet.

Plastic
Vraag je je ook altijd af waarom roggebrood vaak in een plasticdoosje wordt verpakt? Dat komt omdat het snel uitdroogt. Door het in plastic te bewaren (soms zelfs per stuk) blijft het langer lekker. Veel mensen bewaren het dan ook in de koelkast.

Beleg
Roggebrood kan eigenlijk met van alles worden belegd: van de eerder genoemde katenspek tot een goede plak kaas, maar ook met haring of juist een zoet beleg is het heerlijk.

Roggebrood vormt ook vaak de basis van het Deense smørrebrød. Laat je inspireren…





Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.