Rodewijnsaus saai? Dit geheime ingrediënt tilt ‘m naar een hoger niveau
Rodewijnsaus klinkt misschien al luxe, maar er is een verrassend ingrediënt dat deze saus nóg beter maakt: chocolade. Ja, echt. Een klein stukje pure chocolade verandert een gewone rodewijnsaus in een diepe, rijke saus met een fluweelzachte smaak. Het klinkt misschien gek, maar zodra je het proeft, ben je verkocht. Beloofd.
Pure chocolade heeft van nature een wat bittere smaak die perfect samengaat met de volle smaak van rode wijn. Het haalt de scherpe randjes van de wijn af en geeft de saus extra diepgang.
In plaats van een zoetje krijg je een subtiele hartigheid die de saus rijk en complex maakt.
Mexicaans tintje
De combinatie klinkt misschien onverwacht, maar eigenlijk is het eeuwenoud. In Mexico wordt chocolade al eeuwen gebruikt in hartige gerechten. Het bekendste voorbeeld is mole, een saus waarin chili, specerijen én pure chocolade samenkomen.
Daar voegt de chocolade diepte en zachtheid toe aan de pittige en kruidige smaken. Hetzelfde effect krijg je in een klassieke Franse rodewijnsaus: het maakt de saus rijker zonder dat het echt zoet wordt.
Zo gebruik chocolade in je rodewijnsaus
Het geheim zit in de timing. Voeg de chocolade pas helemaal aan het einde toe, als de saus mooi ingekookt is. Een klein stukje is genoeg en doet wonderen. Roer het rustig door tot het smelt en proef. Je merkt meteen dat de saus voller en zachter wordt.
Bij welke gerechten past het?
De rodewijnsaus is perfect bij gebraden vlees zoals biefstuk, hertenbiefstuk of lam. Ook bij geroosterde groenten zoals wortel en knolselderij werkt het verrassend goed.
Wil je indruk maken tijdens een diner, serveer de saus dan bij een klassiek gerecht als boeuf bourguignon.
@chefthombateman Thanks for 1 million followers! #sauce #cooking #redwine #food
Meer keukenhacks:
- De natte theedoek-truc die cheesecake bakken makkelijker maakt
- (Ter)echte hype: waarom je bevroren fruit over je gerechten heen wil raspen
- Dit is waarom chefs gebakken vlees laten rusten – en langer dan je denkt
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F02%2FMelvin-sturm-culy.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F07%2FSchermafbeelding-2022-07-05-om-16.28.00.png)