Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 19 okt 2017
Leestijd: 3 minuten

Één menu, drie bijzondere gastchefs: RIJKS* x Maelwael

Ze worden de vernieuwers van de Franse keuken genoemd: de drie Franse gastchefs die restaurant RIJKS* in november naar Nederland haalt. Geïnspireerd door Nederlands eerste schilder Johan Maelwael, serveren ze van 3 t/m 5 november samen met chef Joris Bijdendijk een bijzonder RIJKS x Maelwael menu. Hier wil je bij zijn!

Drie sterrenchefs

RIJKS haalt elke maand een bijzonder getalenteerde gastchef naar het restaurant om samen een menu te koken. Eerder waren dat namen als Fergus Henderson (St John, Londen), Daniel Hunter (Brae, Australië), Tim Raue (Tim Raue, Berlijn) en Kamilla Seidler (Gustu, Bolivia).

Dit keer dus niet één gastchef, maar drie! RIJKS-chef Joris Bijdendijk leerde de jonge chefs kennen toen hij werkte bij restaurant Le Jardin des Sens in Montpellier.

Dit zijn de drie Franse talenten: Florent Ladeyn (restaurant Auberge du Vert Mont*), Loïc Villemin (restaurant Toya*) en Jean Michel Carrette (restaurant Aux Terrasses*).

Rijks x Maelwael

Wie zijn deze vernieuwers van de Franse keuken?

Dikke kans dat je deze mannen nog niet kent, maar: “Als je kennis wilt maken met de vernieuwers van de Franse keuken en de volgende generatie legendes, dan reserveer je een tafel RIJKS x Maelwael”, tipt Joris Bijdendijk. Wij vertellen je in het kort nog iets over elke chef:

Florent Ladeyn – Auberge du Vert Mont*
Florent Ladeyn werd finalist van de Franse versie van Top Chef. Zijn restaurant Auberge du Vert Mont ligt in het slaapstadje Boeschepe.

Het restaurant is al meer dan 30 jaar in handen van de familie Ladeyn, maar werd nooit echt opgemerkt, tot de toen 28-jarige chef de keuken overnam. Nu reizen mensen van heinde en verre af naar Boeschepe. De sfeer zou hier prettig nonchalant zijn, het eten subliem.

Loïc Villemin – Toya*
Deze chef stond al vanaf zijn 8e in de keuken van zijn ouders en werd op zijn 25e de jongste chefkok van Frankrijk.

Zijn restaurant Toya opende in 2010 en werd vernoemd naar Lake Toya in Japan. De streek waarin dit meer ligt, is voor chef Loïc een grote bron van inspiratie op het gebied van gastronomie. Met name de overvloed aan vis, de veelvoud van planten en de kruidenrassen die in het natuurpark aanwezig zijn. De Japanse touches zijn ook zichtbaar op je bord.

Jean Michel Carrette – Aux Terrasses*
Aux Terrasses is een prachtig restaurant en hotel, gelegen in de Franse gemeente Tournus, in het oosten van Frankrijk.

De jonge Jean Michel Carrette nam restaurant Aux Terrasses in 2005 over van zijn vader en wist de Michelinster te behouden. Hij werkt met ingrediënten van lokale, kleine producenten en moderne smaken. Het menu kan hier iedere dag verschillen.

RIJKS x Maelwael

De drie chefs koken van 3 t/m 5 november samen met Joris Bijdendijk een speciaal menu, geïnspireerd op de Nederlandse schilder Maelwael (zijn tentoonstelling is dit najaar te zien in het Rijksmuseum). Mis het niet!

Tijdens de lunch wordt een 6-gangen menu geserveerd voor € 70,- p.p. Tijdens het diner een 8-gangen menu voor € 97,50 p.p. Reserveren kan online.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.