Nancy van Batenburg
Nancy van Batenburg Inspiratie 15 dec 2016
Leestijd: 2 minuten

Een heerlijke soep uit Toscane: ribollita

Ribollita is je nieuwe favoriete soep! Deze Toscaanse klassieker wordt éxtra lekker doordat je ‘m een dagje laat staan, waarna je de soep opnieuw aan de kook brengt.

Ribollita betekent dan ook letterlijk vertaald uit het Italiaans ‘opnieuw koken’. Daarin schuilt ook het geheim achter de intens lekkere smaak van deze soep: de smaken kunnen zich zo nog beter ontwikkelen.

Vroeger werd de rustieke soep gemaakt van restjes minestrone of groentesoep die werden ingedikt door er brood aan toe te voegen. Het brood zorgt ervoor dat je een lekkere dikke soep krijgt.

Ribollita is gezond, voedzaam en verwarmend en wordt in Italië niet alleen in de winter gegeten, maar ook in de zomer. Je kunt er namelijk ook prima een lichte versie van maken met zomergroenten.

Ribollita soep

Wat gaat erin?

In de basis bevat Ribollita witte bonen, venkel, Toscaans brood en cavolo nero waarna je er een lekkere hoeveelheid kaas overheen raspt. Maar je kunt er natuurlijk ook andere bonen aan toevoegen en variëren met de groenten.

Culi-koningin Martha Stewart maakt een versie van Ribollita met drie soorten bonen, bacon en rozemarijn. Zij gebruikt gedroogde bonen en kookt de soep in een snelkookpan, waardoor de soep in een half uur klaar is om te verorberen.

Je hóeft de soep dus niet nog een keer op te warmen, maar het zal de smaken wel ten goede komen als je ‘m (een dagje) laat staan.

Three Bean Ribollita- Martha Stewart

Break out the pressure cooker and whip up a big batch of this delicious one-pot soup on a Sunday and enjoy it all week long; it’s that good! Get the recipe: http://www.marthastewart.com/354114/three-bean-ribollita-pressure-cooker-variation Brought to you by Martha Stewart: http://www.marthastewart.com Subscribe for more Martha now!: http://full.sc/PtJ6Uo ————————————————————— Want more Martha?

Van boerenkool tot pancetta

Heb je geen snelkookpan, dan kun je de soep ook prima klaarmaken in een gewone kookpan. Het zal een klein uurtje duren tot je ribollita klaar is. Gebruik bijvoorbeeld dit recept van Jamie Oliver voor een groene ribollita met cavalo nero, venkelzaad, chili en tomaten. Ook lekker: een ribollita met pompoen, tomaat en sperziebonen.

Of bedenk je eigen versie! De mogelijkheden zijn eindeloos: voeg spinazie, prei of selderij toe, laat wat rauwe ham of pancetta meebakken of hou ‘m lekker vega met boerenkool en/of pompoen.

Hou je van pit? Laat dan wat chilipeper meebakken. Ook met de kruiden kun je variëren: voeg verse basilicum toe, rozemarijn, tijm of bladpeterselie. En in de zomerse variant: frisse munt.

Meer stevige soepen:

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.