Culy Homemade: zoete aardappelsoep met sherry en chorizo

Zelfs mensen die brommen dat soep geen avondeten is (die zijn er, we noemen geen namen…) gaan blij worden van deze zoete aardappelsoep met sherry en chorizo! Een gouden combinatie, die drie. En dan roosteren we de zoete aardappels ook nog eerst samen met wat prei in de oven. Een smaakbom, kortom.

We vonden dit recept op Hello My Dumpling en waren meteen verkocht. Tip: gebruik wel zoete aardappels met oranje vruchtvlees (niet die met wit vruchtvlees, die je herkent aan de ietwat paarse schil). Want daarvan wordt je soep prachtig oranje en dat steekt zo mooi af tegen het witte van de crème fraîche en het rozerode van de verkruimelde chorizo.

O en het lijken veel stappen, hieronder, maar laat je daar niet door tegenhouden. Dit recept is namelijk écht goed te doen.

Geroosterde zoete aardappel en prei

Verwarm de oven voor op 200 graden.

Hak de zoete aardappels in grove stukken, met de schil er nog aan. Hussel ze in een kom met wat olijfolie en een snuf zout. Leg de stukken zoete aardappel uit op een bakplaat.

Was de prei, halveer ‘m over de lengte en snijd ‘m dan in stukken van ongeveer 5 centimeter lang. Hussel die ook in een kom met wat olijfolie en zout en leg ze op een andere bakplaat.

Zet beide bakplaten in de voorverwarmde oven. Bak de prei in 20 minuten zacht en bruin. De zoete aardappel mag er 25 tot 30 minuten in blijven, tot de blokjes mooi zacht aanvoelen.

zoete aardappelsoep chorizo

Zoete aardappelsoep met sherry en chorizo

Zet ondertussen de ingrediënten voor de soep op. Begin met het verkruimelen van de chorizo. Snijd ‘m in kleine blokjes en maal die in een keukenmachine tot een soort chorizo-kruim.

Verhit wat olijfolie in een grote pan met een dikke bodem. Bak hierin de chorizo tot ‘ie begint te bruinen. Blus af met 60 ml van de sherry. Schraap goed over de bodem van de pan om alle aangebakken stukjes los te krijgen.

Als de sherry is verdampt, kun je de chorizo uit de pan scheppen. Laat uitlekken in een kom met wat keukenpapier.

Doe dan de gesnipperde ui en knoflook in de hete pan en zet het vuur laag. Laat zachtjes bakken, tot de ui glazig is. Voeg dan ook het gerookte paprikapoeder, cayennepeper en de salieblaadjes toe. Laat kort meebakken en doe dan de wortel en bleekselderij in de pan.

Bak alles tot de wortel zacht is. Voeg ondertussen steeds een beetje van de sherry toe om de boel af te blussen en de aangebakken stukjes in de pan los te krijgen.

Als alle sherry is verdampt, voeg je de geroosterde zoete aardappels en prei toe. Doe er ongeveer 700 ml kokend water bij en roer goed door.

Pureer de zoete aardappelsoep met sherry mooi glad in een blender of met een staafmixer. Voeg indien nodig meer water toe. Zet de soep daarna in de pan terug op het vuur en verwarm nog 5 minuten. Haal de pan van het vuur af en voeg de sherry-azijn toe.

Serveer de soep met een klodder crème fraîche, wat van de verkruimelde chorizo en een paar blaadjes salie.

zoete aardappelsoep met prei sherry chorizo