Auke Sprangers
Auke Sprangers Restaurants 15 feb 2022
Leestijd: 4 minuten

Écht lekkere restaurants in Amsterdam voor een klein budget

Smeer de fietskettingen en haal de stretchbroeken maar uit de kast: de restaurants zijn weer open! Onze reserveringen staan in ieder geval alweer in het systeem, waardoor ook de voorpret weer van start kan gaan. En zo’n avondje uiteten, dat hoeft niet veel te kosten. Want het idee dat goed eten gelijk staat aan een lege portemonnee is natuurlijk érg 1982. Dat bewijst deze lijst van onze allerfavorietste restaurants om écht lekker uit eten te gaan in Amsterdam, met een klein budget.

En dan hebben we het over het kaliber minimaal een uur rond de tafel, dus niet staand of een enkeltje frituur. Waar we overigens ook groot voorstander van zijn, maar da’s weer genoeg materiaal voor een ander artikel.

Restaurants in Amsterdam voor een klein budget

Xi’an Delicious Foods

Een succesvolle optie voor elk moment van de dag, dus ook tijdens het diner: Xi’an Delicious Foods. Eerst alleen in Den Haag, nu ook in Amsterdam te bewonderen. Vers bereide noodles in alle soorten en maten, zoals al eeuwenlang gemaakt in de Chinese stad Xian. Goddelijke smaken voor werkelijk een prikkie. Daar kan dus ook prima nog een Chinese crêpe of hamburger naast.

Lange Leidsedwarsstraat 21 

Salvatorica

Geboren en getogen in Sardinië, heeft eigenaar Roberto Mura van Salvatorica alle ervaring in huis om (misschien wel Amsterdam’s lekkerste) Italiaanse pasta te maken. Waar hij het voorheen alleen aan (hele fijne) restaurants leverde, mogen wij als zeer dankbare particulieren inmiddels ook aanschuiven aan een tafel mét zicht op waar de pastamagic happens. We vermelden het er even voor de zekerheid bij: Salvatorica schenkt geen alcohol. Houd je in ieder geval weer wat knaken over voor een toetje.

Lijnbaansgracht 71

Semai

Wie naast écht lekker (en betaalbaar) eten ook nog eens warm en opperst vriendelijk onthaald wil worden, moet richting Semai in Amsterdam Noord. Dit Eritrees en Ethiopische restaurant serveert onder andere verslavend lekkere injera’s met een mix van vlees en/of vegetarische gerechten. Ligt Noord iets te ver uit de route? Queen of Sheba in Westerpark en Selam Afrika in Oost serveren ook erg lekkere West-Afrikaanse gerechten.

Papaverhoek 35

New King

De klassieker der klassiekers wanneer het gaat om lekker eten zonder financieel schuldgevoel. Het Chinese restaurant New King ligt centraal want op de Zeedijk, is van zo’n formaat dat je nooit lang hoeft te wachten voor een plekje én serveert de meest rijkgevulde Sui Kau van de stad. Eén van de beste keuzes wanneer het gaat om restaurants in Amsterdam mét een klein budget dus.

Zeedijk 115-117

Royalvis

Naast drager van een geweldige naam is het toegankelijke Royalvis in Noord zelfbenoemd ‘toevluchtsoord voor elke visliefhebber van Amsterdam en daarbuiten’. De viswinkel en restaurant-in-één etaleert een groots visaanbod waaruit je mag kiezen (soort, hoeveelheid én bijgerecht), om vervolgens plaats te nemen terwijl de visjes ter plekke voor je worden bereid. Ga erheen dus.

Van der Pekstraat 87

Nnea

Pizza-restaurants in Amsterdam zijn inmiddels niet meer op twaalf handen te tellen en dat vinden we (in sommige gevallen dan) helemaal niet erg. Want: meer opties om écht lekker te eten in Amsterdam met een klein budget. Onze favorieten: Nnea in Oud-West, Eatmosfera in Oost en de Klaproos in Noord. Al is die laatste naast z’n lekkere pizza’s ook een zeer goed idee door de sfeer én de rest van de kaart.

Bilderdijkstraat 92

Ramen

Ook voor ramen geldt: altijd een goed idee. Dat dachten meer ondernemers trouwens, gezien het snel stijgende aantal ramenzaken. Wat de lekkerste ramen zijn van Amsterdam, daar kunnen we urenlange discussies over voeren. Tot onze favorieten behoren in ieder geval Ramen Kingdom en SORA Sapporo.

Lalla Rookh

Favoriet sinds jaar en dag (en daarom een klein beetje onder valse voorwendselen deze lijst in geschoven): Lalla Rookh aan het einde van de Dappermarkt. Altijd een goed idee om hier roti af te halen, maar ook lekker om je tijd er voor te nemen in het kleine restaurant ernaast. Niet eentje waar je vier uur lang tafelt, wel eentje waar je gelukzalig lekker Surinaams kunt eten. Op zoek naar meer authentiek Surinaams eten in Oost? Loop dan een paar minuten door om vervolgens plaats te nemen bij Ricardo’s.

Wijttenbachstraat 290

Sea Palace

Voor goed Chinees eten, lekker eten én eigenlijk gewoon een onvergetelijke ervaring, begeven we ons regelmatig richting de iconische boot van Sea Palace. Het dinermenu behoort niet per se tot de low budget categorie, maar de dimsum (die ook ‘s avonds wordt geserveerd!) doet dat wel. En daar hebben we ook aan ‘t einde van de dag wel ‘s zin in. In die categorie is Full Moon Garden ook zeker een goede optie. Genoeg restaurants dus om komende periode te bezoeken in Amsterdam, voor een klein budget.

Oosterdokskade 8

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.