Putu Piring: de onweerstaanbare kokos-snack uit Singapore die trending is dankzij Netflix
Dankzij een trip naar Singapore én de serie Street Food Asia op Netflix kunnen we nog maar aan één ding denken: putu piring. Deze gestoomde cakejes van rijstmeel met een stroperige vulling van palmsuiker zijn onweerstaanbaar. Wie haalt ze naar Nederland?
Hawker centers
Toen Culy’s Megin onlangs in Singapore was, raakte ze onder de indruk van de enorme culinaire diversiteit van de stad. De stad is een smeltkroes van culturen – met invloeden uit de Indiase, Chinese en Maleisische keuken – en dat vertaalt zich naar een indrukwekkend scala aan gerechten.
Het hart daarvan ligt in de hawker centres: overdekte markthallen met tientallen kleine eetstalletjes, vaak gespecialiseerd in slechts één gerecht of product, zoals Putu piring.
Op Haig Road, in het oosten van Singapore, bevindt zich zo’n stalletje dat zich volledig richt op één Maleisische klassieker: putu piring. Deze snack, die ook figureerde in de Singapore-aflevering van Netflix’ Street Food Asia, wordt daar nog op traditionele wijze bereid.
@streetfoodhunt3r The Most Famous Steamed Rice Cake In Malaysia – Putu Piring Melaka #putu #tiktokfood #streetfood
Wat is putu piring?
Putu piring (wat ook wel wordt geschreven als putu pering) bestaat uit luchtige gestoomde cakejes van rijstmeel, gevuld met gula melaka – donkere, aromatische palmsuiker – vaak geserveerd op een stukje bananenblad, bestrooid met versgeraspte kokos met een beetje zout.
De bereiding is eenvoudig maar precies: in ronde metalen vormpjes waar stoom uitkomt, gaat eerst een laag fijne rijstmeel, daarna een klontje palmsuiker, gevolgd door nog een laag rijstmeel. Na een paar minuten in de stoompan vult de geur van kokos en karamel de ruimte.
Stroperige palmsuiker en frisse kokos
Je ziet meteen dat er veel aandacht in zit in de bereiding. De dekseltjes worden behendig op de metalen vormpjes gelegd en er dan weer snel afgehaald. Dit proces wordt steeds herhaald.
Wanneer de eigenaar de cakejes uit de vorm haalt en afwerkt met kokos, volgt het proeven. De buitenkant is zacht en een beetje kruimelig, maar zakt meteen weg op je tong. En dan die vulling: warme, stroperige palmsuiker die smaakt als karamel, maar dan met iets warms en aards. Die combinatie met de frisse, en ietwat zoute kokos is echt heerlijk.
Van pandan tot pinda
De putu piring gevuld met gula melaka is de traditionele variant, maar je kunt de cakejes ook proeven met een pandan-, pinda- en chocoladevulling. De koekjes zijn bijzonder omdat ze zeldzaam zijn. In Nederland is de redactie van Culy ze nog bij geen enkele toko tegengekomen. Dit komt doordat de bereidingswijze arbeidsintensief is en de juiste spullen vereist, zeker als je de snack op de traditionele wijze wil maken.
Voor wie Singapore bezoekt en zich wil verdiepen in de lokale eetcultuur, is de putu piring van Haig Road een goed voorbeeld van hoe traditionele bereidingswijzen standhouden in een moderne stad – én hoe een eenvoudig straatgerecht onvergetelijk kan zijn. Ook in Maleisië – wat de geboorteplek van de kokossnack zou zijn – kun je ze op veel plekken vinden.
Benieuwd naar het verhaal achter deze zoete snack? Dan is aflevering 8 van de serie Street Food Asia op Netflix over Singapore een heel goede tip.
Chili-krab: alles over één van de populairste gerechten uit Singapore
Meer lezen?
- Aziatisch koken: zelf laksa (currysoep) uit Singapore maken
- Noedels in Singapore-stijl met garnalen en char siu
- Lekker eten op Bali: tips van de chef van Locavore
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F05%2FIMG_0462.jpg)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FScherm%C2%ADafbeelding-2025-08-14-om-13.34.15.png)
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.culy.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2025%2F08%2FIMG_0384-rotated.jpg)