Winnie Verswijvel
Winnie Verswijvel Inspiratie 11 apr 2021
Leestijd: 2 minuten

Hoe gebruik je zo min mogelijk plastic in de keuken?

Plastic in de keuken: het blijft een grote uitdaging om dat tot een minimum te reduceren. Maar met een beetje goede wil kom je al een groot eind.

Zo reduceer je plastic in de keuken

1. Gebruik bijenwasdoek (beeswax wraps)

Een bijenwasdoek (of bee’s wrap) is een duurzaam en makkelijk te gebruiken alternatief voor verschillende soorten huishoudfolie. Zo’n doekje is meestal gemaakt van biologisch katoen en is behandeld met bijenwas. Dat laatste zorgt voor een conserverende werking.

Je kan een bijenwasdoek gebruiken voor het afdekken bijvoorbeeld kaas, brood en fruit, maar je kan er ook schaaltjes en bakjes mee afdekken. Kortom: eigenlijk alles waarvoor je normaal gesproken naar een stukje aluminiumfolie zou grijpen.

Vet duurzaam: van welke schillen van groenten kun je chips maken?

2. Kweek je eigen kruiden

Verse kruiden uit de supermarkt worden meestal verpakt in flink wat plastic. Dat vermijd je makkelijk door kruiden op de markt of in Turkse supermarkten te kopen, maar nog leuker is het aanleggen van je eigen kruidentuintje.

Dat scheelt niet alleen veel plastic verpakkingen maar ook left over kruiden die je niet gebruikt. Daarbij zijn verse kruiden ook gewoon een manier om zowat élk gerecht een boost te geven. Basilicum bij je pasta, koriander op je taco’s…

Wonton-taco's met pekingeend
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

3. Gebruik borden om leftovers af te dekken

In plaats van leftover schaaltjes af te dekken met plasticfolie, kun je net zo goed borden gebruiken. Is toch eigenlijk ook gewoon veel logischer, niet?

4. Duurzame rietjes

Plastic rietjes die je maar eenmalig gebruikt, waarom zou je die in hemelsnaam nog kopen? Er bestaan namelijk heel wat toffe, duurzame rietjes die een leven lang meegaan (en bovendien gewoon in de vaatwasser kunnen). STRAWIES heeft bijvoorbeeld hele toffe.

Hard lemonade met jenever
Bron: Nancy van Batenburg voor Culy

5. Composteer

Hoe meer tuinafval je bij het restafval gooit, hoe meer plastic vuilzakken je aan het einde van de rit consumeert. Heb je een plekje op je balkon of in de tuin, overweeg dan om te investeren in een compostvat.

6. Bewaar glazen potjes

Heb je glazen potjes over van bijvoorbeeld jam of olijven? Was ze af en bewaar ze. Hierin kun je makkelijk dingen bewaren die je normaalgesproken zou verpakken in plasticfolie of plastic bakjes. Denk aan een leftover blokje kaas of restjes soep.

Deze gadgets helpen je food waste tegen te gaan

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.