Redactie
Redactie Inspiratie 30 nov 2016
Leestijd: 3 minuten

Pindakaas: is het nu zoet of hartig? Wij delen de lekkerste recepten

De vraag of pindakaas hartig of zoet is, kan bij velen tot verhitte discussies leiden. Het is namelijk lekker op een boterham met hagelslag, maar gaat óók heel goed met komkommer en sambal.

Je kan met pindakaas eigenlijk alle kanten op. Hoe zoet of hartig het is, hangt af van de soort die je voor je hebt én hoe je de pindakaas met andere ingrediënten combineert. Over het algemeen zijn Amerikaanse soorten pindakaas (Skippy bijvoorbeeld) een heel stuk zoeter dan Nederlandse merken zoals Calvé.

Alle kanten

Dan zijn er ook nog biologische varianten en merken, zoals onze favoriet Zeemansboter, waar alleen maar pinda’s en wat zeezout in zit. Deze soorten zou je misschien eerder onder hartig scharen, maar zijn ook gewoon heel lekker met een grote berg chocoladevlokken.

Het hangt er dus maar allemaal vanaf wat voor pindakaas je hebt en wat je er mee doet. Maar wij vinden het eigenlijk overal lekker bij. We zetten de lekkerste recepten voor je op een rij, zoet en hartig.

Zoet

Het gros van de pindakaasrecepten die we tegenkomen is toch zoet. Pindakaas combineert namelijk als geen ander met dingen als chocola of banaan, wat het de ideale toevoeging maakt in menig dessert.

Chocola

Een nog warme moelleux van chocola, waar de gesmolten binnenkant uitloopt als je hem open snijdt. En ja, denk daar nu nog maar eens wat pindakaas bij. Juist, dat lijkt ons ook heel lekker. Donna Hay heeft hier een goed recept voor, aan de slag dus.

Ook deze brownies met topping van pindakaas cheesecake zien er ook verschrikkelijk lekker uit. Of wat dacht je van pindakaas blondies met pecannoten?

Blondies met pindakaas
Culy.nl

Een echte Amerikaanse klassieker is de peanut butter cup. In de knapperige buitenkant van chocola met romige binnenkant van pindakaas willen wij op elk moment van de dag onze tanden zetten.

De Reese’s peanuts butter cups waar wij zo dol op zijn zijn in Nederland lastig te verkrijgen. Zelf maken is gelukkig zo gepiept met dit recept, extra lekker als je nog een snufje zout door de pindakaas doet.

Drinken

Een lepel pindakaas door je zoete drankje kan ook een hoop goeds doen. Of het nou door je gezonde ochtend smoothie met fruit is of door een killer milkshake met Nutella én Oreo’s. Wij pakken alvast onze rietjes erbij.

Wentelteefjes

De lekkerste wentelteefjes ooit at Culy’s Emma in Singapore bij Artistry. Namelijk een peanutbutter and jelly french toast met bastogne crumble, bessen coulis en een dikke bol vanille-ijs.

Mocht je in je Nederlandse keukentje ineens enorme trek in deze sandwich krijgen dan kan je hem ook zelf maken.

Ijs

Bijna alles wordt extra lekker als je er een ijsje van maakt. Deze ijsjes met pindakaas en chocola zijn daar geen uitzondering op.

Hartig

De meeste hartige recepten met pindakaas zijn Aziatisch, waar het door noedels wordt geroerd of natuurlijk verwerkt in de pindasaus.

Satésaus

Van patatje oorlog tot gado gado, satésaus maakt het allemaal beter. Kijk hier hoe je zelf een goede satésaus maakt en je kan weer even vooruit.

Voor gado gado overgiet je knapperige groenten met pindasaus. En ook saté ayam is niet compleet zonder een royale portie satésaus.

Soep

De romige smaak van pindakaas is een top toevoeging in een heleboel soorten soep. De smaak gaat perfect samen met zoete aardappel. En ken jij de West-Afrikaanse pindasoep al?

Kip

Deze Thaise kippenvleugels met pindakaas, kokos en chilisaus zijn zo gemaakt en echt om je vingers bij af te likken. Maak te veel, want dit komt sowieso op.

Of maak een lekkere curry met pindakaas en kip, doordat het vlees een tijdje moet sudderen trekken alle smaken heerlijk in het vlees.

Noedels

Een beetje pindakaas door je kom noedels kan ook een hoop wonderen doen. Zoals in deze Thaise noedels met pinda en sesam of deze noedels met tofu en pinda.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.