Maaike Kooijman
Maaike Kooijman Inspiratie 21 aug 2021
Leestijd: 3 minuten

Perfecte fried rice maken? Met deze tips komt alles goed

Supersnel klaar, vol smaak en ook nog eens comfort food ten top: yup, da’s fried rice. En het klinkt zo makkelijk: groenten bakken in een pan, gekookte rijst erbij, even roeren en hupsakee. Toch zijn er een paar dingen die je moet weten voor de perfécte gebakken rijst zoals je ‘m ook in restaurants krijgt.

Dus: zet de rijst vast op het vuur en lees ondertussen even mee.

Fried rice met groenten
Bron: Unsplash

Wanneer is fried rice perfect?

Je weet wat ze zeggen over liefde: als je de ware hebt ontmoet, dan weet je het. Zo is het ook met gebakken rijst. De perfecte fried rice smaakt voor iedereen anders, maar over het algemeen is ‘ie lekker fluffy en is de rijst een beetje knapperig.

Wat gebakken rijst in ieder geval níét is, is sticky. De rijstkorrels in dit gerecht zijn individuen, geen samengeklonterde familie. Ook raden we aan om niet te veel sojasaus te gebruiken. Rijst van de Chinese take-away is soms erg zout, maar een subtiele smaak is vaak een stuk lekkerder.

Supersnel klaar: kimchi fried rice

Dé trucs voor jouw gebakken rijst

Tips voor de rijst

 • Stipt op nummer één: gebruik nooit (we herhalen: nooit) warme rijst. Warme rijst wordt zompig en plakkerig, en neemt de smaken veel minder goed op. Het is het beste om rijst te gebruiken die je een dag eerder, of op z’n minst een paar uur eerder hebt gekookt en in de koelkast hebt gezet.
 • Als je niet zo van de voorbereiding bent, kun je ook rijst koken, die op een bakplaat uitspreiden en bedekt met plastic in de vriezer zetten, zodat ‘ie alsnog goed koud wordt. Of laat je gekookte rijst in ieder geval goed verdampen, zodat al het vocht eruit gaat. Natte rijst bakt niet goed.
 • Was je rijst voor je ‘m kookt; dit zorgt ervoor dat ‘ie minder gaat plakken.
 • Jasmijnrijst of langkorrelige witte rijst (zoals basmati) zijn fijn om te gebruiken, omdat ze vrij stevig zijn en niet zo snel gaan plakken. Maak de gekookte rijst met een vork (of je handen) los vóór je ‘m bakt, zodat alle korrels los zijn.
 • Zitten er alsnog klontjes in de rijst in de pan? Doe er dan een heel klein beetje water op, zodat ze uit elkaar vallen.
gebakken rijst maken
Bron: Unsplash

Andere tips voor je fried rice 

 • Gebruik (ongezouten) boter in plaats van olie om in te bakken. Dat is niet alleen extra lekker, maar zorgt er ook voor dat je fried rice mooi bruin wordt.
 • Bak je rijst op hoog vuur. Dan bak je ‘m daadwerkelijk, in plaats van dat de rijst verder gaar stoomt.
 • Voeg lekker veel groenten toe, dit geeft smaak én bite aan je gerecht. Let wel: doe van elke groente evenveel in de rijst, voor een mooie verdeling.
 • Voeg niet pas aan het einde een rauw ei toe, dat vervolgens bakt (of eigenlijk droogt) in je rijst. Maak in plaats daarvan bijna-gare scrambled eggs nog vóór je de rijst in de pan doet en zet ze aan de kant in een schaaltje. Maak daarna je gerecht en voeg de ei helemaal aan het einde weer toe. Zo blijven de rijst én het ei goed fluffy.
 • Voeg de saus (sojasaus en oestersaus) pas toe als de rijst al warm is. Dan wordt het beter verdeeld over de fried rice. Voeg sesamolie toe als de pan al van het vuur af is.
 • Zoet naar lichte in plaats van donkere sojasaus, dit past het beste. Het doel is daarnaast om slechts een beetje toe te voegen, niet zoveel dat de rijst er helemaal donkerbruin door kleurt.

En vergeet niet: oefening baart kunst!

Meer lekkere recepten met rijst:

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.