Culy
Culy Inspiratie 27 februari 2015

Pastrami: hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan?

We love pastrami en wat zouden we graag onze tanden in dit rijkelijk belegde broodje zetten. Maar voordat we dat doen, vroegen we ons af: wat is pastrami eigenlijk precies en waar komt het vandaan? We zochten het uit.

Pastrami is een soort gepekeld en gerookt rundvlees en komt uit Roemenië, waar het oorspronkelijk van schapenvlees werd gemaakt. Pastrami is tevens een echte Joodse delicatesse; Joodse immigranten namen het vlees mee naar de Verenigde Staten en je komt het daarom ook veel tegen in Joodse delicatessenwinkels in bijvoorbeeld New York.

Het pekelen en roken van vlees komt nog uit de tijd dat het moeilijk was vlees te conserveren. Door het vlees te pekelen en te roken bederft het – buiten de koelkast – minder snel.

Naast dat pastrami wordt gepekeld en gerookt, wordt het op smaak gebracht met knoflook, kruidnagel, koriander, pimentbes en basilicum. Daardoor krijgt het zijn lekkere kruidige smaak waar wij zo van houden.

Stock reuben

Lekkere combi’s

Pastrami kan je bij de (biologische) slager kopen en wordt vooral gegeten als broodbeleg. Het is bijvoorbeeld heerlijk op een zuurdesembroodje met zuurkool en knoflookboter.

Ook combineert het goed met kaas, een beetje mosterd en augurkjes.

Zelf maken?

Durf je het aan om pastrami helemaal zelf te maken? Het is even een projectje, maar wel ontzettend leuk om te doen.

Koop een mooi stuk vlees dat gewerkt heeft, bijvoorbeeld bavette of puntborst, en pak je rookoven of Smoking Gun erbij. Laat je inspireren door bijvoorbeeld dit recept. Of bekijk hier een video.

Stock pastrami sandwich

Wat eten we vandaag?

Schrijf je in de voor de mailing voor de lekkerste inspiratie

Reageer op artikel:
Pastrami: hoe wordt het gemaakt en waar komt het vandaan?
Sluiten