Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 1 jul 2021
Leestijd: 3 minuten

5 x de lekkerste pasta alle vongole (met een twist)

Pasta alle vongole met knoflook, witte wijn, klein pepertje en peterselie is in haar simpelheid zo verschrikkelijk mooi en lekker dat we dit artikel bijna niet durven te schrijven. Maar kokkels verdienen een groot podium met daarop al het lekkers wat er met hen en pasta gemaakt kan worden. En die geven we hen. Met een twist.

Pasta alle vongole (met een twist)

1. Vongole rosso

Bij een pasta alle vongole, zie je vaak de toevoeging bianco, dit betekent (heel logisch) wit. Maar er is er ook een iets minder bekende variant die heet vongole rosso, oftewel rood. Deze vongole wordt gemaakt met tomaten en rode wijnazijn. Onze Culy friends van Fishtales schreven hiervoor al een briljant recept voor pasta met kokkels in rosso of check onze eigen vongole in tomatensaus.

Ook leuk, deze van Jamie Oliver, die nog een stapje verder gaat en rosé gebruikt in plaats van rode wijn!

2. Spicy spaghetti vongole

In het originele recept wordt al vaak een beetje peper gedaan voor een extra bite. Denk dan aan chili-vlokken of een fijngesneden rood pepertje. Maar je kunt ook veel verder gaan zoals Jamie Oliver laat zien met zijn spicy spaghetti vongole. Hij combineert de vongole rosso met een arrabbiata en inktvis. Heb je de ingrediënten al op je boodschappenlijstje staan? Wij wel.

3. Vongole met een Aziatische twist

Uiteraard geven ze in Azië een bijzondere twist aan deze schelpdieren, daar weten ze wel raad mee. Zoals deze Japanse vongole met sake en sojasaus en gember van Cookpad is fenomenaal, toch ook weer in haar simpelheid. Eentje die we je zeker niet willen onthouden is deze Thaise vongole, die met een paar kleine, lokale aanpassingen een bijzondere twist geeft.

Culy Homemade: kokkels met knoflook en zwarte bonensaus

4. Zwarte pasta met vongole

Misschien is het je al opgevallen, maar vongole wordt altijd met een sliertpasta gegeten (of met sliertcourgette, dat kan ook), en dat heeft een reden! Dan blijft de saus namelijk goed op de slierten plakken en je krijgt in 1 hap alle smaken binnen. En dat is lekker! Dat kan natuurlijk ook heel erg goed met zwarte pasta en dat ziet er ook nog eens heel leuk uit op het bord.

Zwarte pasta wordt zwart gemaakt door inktvisinkt. Dat klinkt raar, maar het is compleet smakeloos en geeft een gitzwarte pasta, die er supertof uitziet op het bord. Deze zwarte pasta wordt vaak geserveerd bij schaal- en schelpdieren. Twee recepten in deze categorie om je ogen en buik de kost te geven: vongole met inktvis en nduja of deze zwarte pasta met chorizo.

Tip: inktvisinkt is te koop bij de betere vishandel of groothandel. Erg leuk om jouw gasten mee te verrassen.

5. Pasta alle vongole met chorizo of pancetta

Pasta alle vongole wordt vaak gecombineerd met chorizo, pancetta, spek of andere soorten vlees in deze categorie. Snijd deze heel erg fijn en bak super krokant, ze geven een extra crunch, vetje en een extra ‘oempf ‘ aan de kokkels en de pasta. Lekker zoals in deze makkelijke pasta met chorizo en kokkels.

Kokkels bereiden: zo kook en bereid je de beste kokkels

Pasta vongoleBron:

Good to know: vongole betekent officieel venusschelpen en niet kokkels, zoals vaak wordt gedacht. Toch wordt de vongole in Italië ook vaak met kokkels gemaakt, vaak vanwege de prijs. Venusschelpen zijn net iets groter, gladder en platter dan kokkels, maar verschillen qua smaak niet heel veel van elkaar. Kokkels zijn hier beter verkrijgbaar, dus we geven onszelf deze gastronomische vrijheid.

Foutje gezien? Mail ons! Jouw feedback maakt Culy nóg lekkerder.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.