Freya Zuidervaart
Freya Zuidervaart Inspiratie 1 jul 2021
Leestijd: 2 minuten

Culy’s Food Finds: bananenbloesem (fairtrade)

Fairtrade Original is hard aan de weg aan het timmeren om de wereld een stukje eerlijker te maken. Waar ze vorig jaar in Nederland nog heel succesvol jackfruit introduceerden als vleesvervanger, brengen ze nu een nieuw product op de Nederlandse markt dat vis moet gaan vervangen: bananenbloesem. We mochten het proeven en de resultaten waren verbluffend.

Wat is bananenbloesem? 

De bananenbloesem is een ovale, paarse bloem die onderaan een bananentros groeit en waar steeds weer nieuwe, kleine bananen uitgroeien. Als de tros te zwaar wordt, zo’n dertig tot veertig kilo, wordt de bloem eraf gehaald en rijpen de bananen door tot ze geoogst worden. 

De bloem kun je een beetje zien zoals een artisjokhart uit blik. De buitenste bladeren worden verwijderd en je houdt de binnenkant over die vanwege haar lamellen en structuur een perfecte vervanger is voor vis. Fairtrade stopt ze voor ons ingemaakt in een blikje, zodat wij ook hier van deze lekkernij kunnen genieten. 

Fun fact: een bananenplant is multifunctioneel. De bananen worden uiteraard opgegeten, de bloesems gaan we nu ook oppeuzelen en de bladeren worden gebruikt om gerechten in te bereiden, zoals deze tongstrelende zeebaars pepesan uit het even geniale kookboek Indorock.

Trend: koken met bananenschillen (Nigella en Nadiya zijn fan!)

Bananen bloesem
Bron: Unsplash

Wat kun je allemaal met de bananenbloesem?

In Azië wordt de bananenbloesem al gegeten in gerechten zoals deze curry uit Sri lanka en deze Thaise bananenbloesem salade. Je kunt ‘m stomen of koken. Doordat het makkelijk smaken opneemt, kun je het ook heel goed marineren en kruiden.

De bananenbloesem heeft de structuur van witvis waardoor je ‘m goed kunt gebruiken als plantaardige vervanger voor vis in een gerecht, zoals makreelsalade, paella, vissticks of Thaise viskoekjes. Recepten vind je op de website van Fairtrade Original.

Thaise vegan viskoekjes met rode curry

In de live stream kookshow, waar je real time kunt meekoken, leggen ze alles uit rondom de bananenbloesem en maak je samen met Naresh Ramdjas (bekend van Masterchef) de viskoekjes klaar. Geen voorgesneden groente, geen sausjes die opeens uit de koelkast verschijnen, gewoon stap voor stap samen koken. Culy deed het ook en maakte de viskoekjes, die eigenlijk geen viskoekjes mogen heten. Met verbluffend resultaat.

Bananenbloesem
Bron: Freya Zuidervaart voor Culy

Je vindt bananenbloesem vanaf juni 2021 in het peulvruchtenschap bij Albert Heijn (en online). Later dit jaar vind je de bananenbloesem ook bij Dekamarkt.

Dagelijks de lekkerste recepten in je inbox 🥘

Een mail waar het water je al van in de mond loopt.